Budúceho prezidenta USA zrejme čaká ekonomická recesia

Budúceho amerického prezidenta pravdepodobne čaká hospodárska recesia, nech sa ním v novembrových voľbách stane ktokoľvek. Podľa agentúry Bloomberg to predpokladá mnoho ekonómov aj bývalých ekonomických činiteľov.

11.05.2016 20:08
debata (21)

Terajšie obdobie ekonomického rastu v USA je už štvrté najdlhší za viac ako 150 rokov a podľa posledných známok sa dostáva za svoj zenit. Tempo rastu je navyše proti predošlým konjunktúram podstatne slabšie, takže ekonomika je oveľa zraniteľnejšia vonkajšími otrasmi.

Známkami vstupu ekonomiky do neskorého obdobia konjunktúry je napríklad pokles firemných ziskov z nedávnych maxím alebo zrýchlený rast miezd. Posledná recesia sa skončila v júni 2009 a terajší rast trvá už 83 mesiacov. Jeho priemerné tempo však je len zhruba dve percentá proti predošlým bežným trojpercentným tempám. V posledných dvoch štvrťrokoch navyše ekonomika povážlivo ochabla a výraznejšie oživenie sa nečaká ani v tomto kvartáli.

„Ak za budúceho prezidenta nebude recesia, bude to nový americký rekord,“ povedal Gad Levanone, ktorý je hlavným ekonómom newyorskej výskumnej organizácie Conference Board. Najdlhšie obdobie expanzie zažila Amerika v 90. rokoch, keď rast trval celých desať rokov.

História ekonomických cyklov naznačuje, že recesia v najbližších troch rokoch má pravdepodobnosť podstatne vyššiu ako 50:50, povedal bývalý minister financií USA Lawrence Summers. Hlavný ekonóm banky JPMorgan Chase & Co. Michael Feroli hodnotí pravdepodobnosť prepadu USA do recesie počas nasledujúcich troch rokov v pomere dva ku trom.

Bývalý viceguvernér centrálnej banky USA (Fed) Alan Blinder upozorňuje na to, že Fed ani vláda nie sú na skorý príchod recesie dobre pripravení. Menová politika je kvôli slabej ekonomike a nízkej inflácii naďalej výrazne uvoľnená, zatiaľ čo rozpočtovú politiku ochromujú ideologické bitky.

V povojnovej histórii musel nastupujúci prezident často riešiť začínajúci pokles ekonomiky. Stalo sa to tak Barackovi Obamovi v roku 2009, keď vrcholila hlboká finančná kríza a recesia, ako aj Georgeovi Bushovi mladšiemu, za ktorého nástupu na začiatku roku 2001 začala recesia vyvolaná krízou internetových firiem.

Najväčšie hrozby pre najbližšie obdobie sa skrývajú vo vývoji za americkými hranicami, uvádza bývalý činiteľ Medzinárodného menového fondu Desmond Lachman. Globálnu ekonomiku a finančné trhy by mohlo podkopať júnové hlasovanie, v ktorom by Briti rozhodli o vystúpení z Európskej únie, zrýchlený útlm čínskej ekonomiky alebo obnovená recesia v Japonsku.

Domácu ekonomiku podľa niektorých analytikov už teraz podkopáva neistota ohľadom výsledku volieb, v ktorých sa pravdepodobne stretnú realitný magnát Donald Trump a bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #USA