Britská centrálna banka varovala pred prudkým poklesom libry

Britská mena môže prudko klesnúť a britská nezamestnanosť stúpnuť, ak sa Briti v júni rozhodnú pre odchod krajiny z Európskej únie. Uviedla to vo štvrtok britská centrálna banka (BoE), ktorá tak prišla s ďalším varovaním pred hospodárskymi rizikami takzvaného brexitu.

12.05.2016 18:06
debata (2)

Menový výbor banky vo štvrtok zároveň jednomyseľne rozhodol ponechať základnú úrokovú sadzbu bez zmien na 0,5 percenta.

Deväťčlenný výbor podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že pokiaľ bude výsledkom júnového referenda odchod krajiny z európskeho bloku, budú domácnosti a firmy pravdepodobne odkladať výdavky a investície.

„Pravdepodobne sa tiež bude ďalej znehodnocovať libra, možno prudko,“ uviedla BoE v najnovšej prognóze. Táto kombinácia vplyvov by podľa nej mohla viesť k nižšiemu hospodárskemu rastu a podstatne vyššej inflácii.

Guvernér Mark Carney vyhlásil, že banka sa bude snažiť kompenzovať prípadné negatívne dopady na ekonomiku, zdôraznil ale, že menová politika má svoje hranice.

„Menová politika nemôže okamžite vyvážiť všetky vplyvy takého šoku,“ povedal novinárom Carney, ktorý už skôr brexit označil za najväčšiu domácu hrozbu pre finančnú stabilitu Británie. Vo štvrtok uviedol, že odchod krajiny z EÚ by mohol poškodiť aj svetovú ekonomiku.

Centrálna banka takisto znížila odhad tohtoročného rastu britskej ekonomiky na 2,0 percenta. Ešte vo februári predpokladala rast o 2,2 percenta. Podľa analytikov to ukazuje, ako na ekonomiku už dolieha neistota týkajúca sa referenda.

Britská vláda i medzinárodné organizácie zverejnili v posledných týždňoch niekoľko správ, ktoré upozorňovali na riziká v prípade brexitu.

Britský inštitút pre ekonomický a sociálny výskum NIESR tento týždeň uviedol, že ak sa Briti v referende 23. júna rozhodnú pre odchod z EÚ, ich mena by bezprostredne po hlasovaní mohla oslabiť až o 20 percent. Bývalý riaditeľ tohto inštitútu Martin Weale je teraz členom menového výboru centrálnej banky.

Voliči sa podľa prieskumov verejnej mienky domnievajú, že domácej ekonomike by sa darilo lepšie, keby krajina zostala členom bloku. Pomer síl medzi priaznivcami brexitu a jeho odporcami ale zostáva vyrovnaný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Brexit