Brexit by Nemecko mohol vyjsť na 45 miliárd eur

Ak by Británia odišla z Európskej únie, pre Nemecko by to do konca roka 2017 mohlo znamenať stratu až do 45 miliárd eur, keďže by to pravdepodobne poškodilo export najväčšej európskej ekonomiky.

12.05.2016 20:00
debata (16)

Vyplýva to zo štúdie DZ Bank, ktorú zverejnili vo štvrtok. „V prípade nemeckej ekonomiky ide o veľa, pretože Veľká Británia patrí k jej najdôležitejším obchodným partnerom,“ uviedla ekonómka DZ Bank Monika Bovenová.

Ak by Briti odhlasovali odchod z EÚ, nemecké hospodárstvo by začalo pociťovať vplyvy v druhej polovici tohto roka, konštatovala Bovenová. V takom prípade by nemecká ekonomika v tomto roku posilnila iba o 1,4 % a nie o 1,8 %, ako DZ Bank v súčasnosti prognózuje. V budúcom roku by podľa štúdie banky nemecké hospodárstvo vzrástlo iba o 0,5 %. Zatiaľ banka odhaduje, že v roku 2017 bude rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1,7 %.

„V našom krízovom scenári dokonca očakávame miernu recesiu v Nemecku na prelome rokov,“ povedala Bovenová. Vlani nemecký export do Veľkej Británie stúpol o takmer 13 % na sumu takmer 90 mld. eur. Viac tovarov Nemecko vyviezlo iba do USA a Francúzska.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Brexit