Elektrina z vetra začína byť pre Dánov príliš drahá

Dánska vláda má v úmysle zrušiť plán výstavby piatich veterných elektrární na mori, pretože ich produkcia sa pre spotrebiteľa stáva príliš drahá.

14.05.2016 08:43
debata (13)

Výroba elektriny z vetra má na celkovej produkcii elektriny v Dánsku podiel viac ako 40 percent, čo je svetový rekord. Vláda plánovala tento podiel do roku 2020 zvýšiť na polovicu.

Vláda odhaduje, že nákup elektriny z týchto veterných elektrární s celkovou kombinovanou kapacitou 350 megawattov by spotrebiteľa stál približne 70 miliárd dánskych korún (9,4 miliardy eur).

Minister energetiky Lars Christian Lilleholt upozornil, že od roku 2012, keď bola dosiahnutá politická dohoda o rozvoji obnoviteľných zdrojov, sa náklady prudko zvýšili. To je podľa neho neprijateľné, pretože súkromný sektor a domácnosti už platia za obnoviteľné zdroje energie príliš veľa.

Dotácie pre výrobcov veternej elektriny sa zvýšili, pretože ceny elektriny od roku 2012 prudko klesli a producenti museli získať viac peňazí, aby ich produkcia bola zisková. Priemerná cena elektriny v Škandinávii sa v roku 2015 znížila na 21 eur za megawatthodinu (MWh) z 31 eur za MWh v roku 2012.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #veterná energia