Grécko sa budúci rok chystá vrátiť na dlhopisové trhy

Grécka vláda sa plánuje v budúcom roku vrátiť na dlhopisové trhy. V rozhovore s denníkom Realnews to povedal premiér Alexis Tsipras.

15.05.2016 07:35
debata (2)

Grécko naposledy vydalo štátne dlhopisy s dlhšou dobou splatnosti v roku 2014. Vlani sa dohodlo na treťom záchrannom programe, v rámci ktorého by malo od medzinárodných veriteľov v priebehu troch rokov získať pôžičky v objeme až 86 miliárd eur.

Tsiprasova vláda dúfa, že na stretnutí ministrov financií eurozóny 24. mája dokončí revíziu záchranného programu, ktorá je podmienkou pre uvoľnenie ďalších úverov vo výške vyše päť miliárd eur. Gréci peniaze potrebujú najmä na júlovú splátku dlhov Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a Európskej centrálnej banke (ECB).

Atény tiež dúfajú v dosiahnutie pokroku v rokovaniach o zmiernení dlhovej záťaže Grécka. Tá oficiálne začala tento týždeň, keď grécky parlament schválil kľúčové dôchodkové a daňové reformy.

„Ak 24. mája dosiahneme to, o čo sa snažíme, vrátime sa na (dlhopisové) trhy v roku 2017,“ povedal Tsipras. Dodal, že Grécko by mohlo úplne opustiť záchranný program ešte pred jeho vypršaním v auguste 2018.

Úroky desaťročných dlhopisov gréckej vlády tento týždeň vďaka nádejám na dohodu o zmiernení dlhovej záťaže prvýkrát za zhruba pol roka klesli pod osem percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov