Na rast penzií treba najprv nájsť peniaze

Vo všeobecnosti sa druhý pilier oplatí hlavne mladým ľuďom a zamestnancom s nadpriemernými platmi. V budúcnosti však môžu II. pilier oceniť aj ľudia s podpriemernými platmi, keďže sa očakáva, že pri starnutí obyvateľstva štát nebude mať na to, aby stále viac valorizoval penzie.

16.05.2016 13:30
debata (28)

Ministerstvo práce síce uvažuje o tom, že penzie sa budú od nového roka valorizovať o 4 až 8 eur mesačne, aj na to však treba v štátnej kase nájsť dodatočných možno až 100 miliónov eur, ktoré ministerstvo financií teraz k dispozícii nemá. Aké škrty sa spravia, nie je jasné. Penzisti sa sťažovali, že pri nulovej inflácii im dôchodky rástli od januára tohto roka len o 1,90 eura mesačne, aj keď v skutočnosti vzhľadom na vývoj cien išlo nielen o nominálny, ale aj o reálny rast dôchodkov.

V budúcnosti pritom so starnutím obyvateľstva bude I. pilier čoraz deficitnejší, valorizácia bude komplikovanejšia a predlžovať sa bude od roku 2017 aj vek odchodu do penzie. Súčasná hranica sa zo 62 rokov v januári zvýši o dva a pol mesiaca. Udržanie takého ostrého tempa znamená, že dnešní štyridsiatnici pôjdu do penzie až vo veku 65 rokov. Slovensko totiž v najbližších rokoch čelí vážnej demografickej kríze v podobe zvyšujúceho sa počtu dôchodcov a klesajúceho počtu pracujúcich. „Kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu,“ uzavrel ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Problém s nedostatkom pracovných síl sa dá riešiť aj na Slovensku krajne nepopulárnym prijímaním utečencov a zvyšovaním daní.

Spoliehať sa v starobe len na štát je výhodné hlavne pre ľudí s platmi na úrovni okolo minimálnej mzdy. Jej aktuálna výška je na úrovni 405 eur mesačne v hrubom. Štát totiž slabo zarábajúcim ľuďom garantuje vyšší minimálny dôchodok v prípade, ak nevstúpia do II. piliera. Napríklad zamestnanec pracujúci posledných tridsať rokov za minimálnu mzdu má od prvého júla 2015 nárok na minimálny dôchodok vo výške 269,5 eura za mesiac. Štátom vyplácaná penzia klesne až o 39,1 eura v prípade, ak bol dôchodca posledných desať rokov v druhom pilieri. Pri štátnych dôchodkoch je totiž v posledných rokoch zavádzaná čoraz väčšia solidarita a peniaze navyše si lepšie zarábajúci zamestnanci majú šancu ušetriť jedine v II. pilieri.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #rast penzií