Zatepľovanie neláka. Štát musí dotácie zlepšiť

Program, ktorý mal pomôcť domácnostiam znížiť náklady na energie, sa zatiaľ nestretol s mimoriadnym ohlasom Slovákov. Po vysokých očakávaniach sa prvé kolo zatepľovacích dotácií skončilo neúspechom. Zatepľovať dom so štátnym príspevkom zatiaľ plánuje len stovka domácností.

16.05.2016 16:00
dom, stavba, novostavba, zatepľovanie, zelená... Foto:
Ilustračné foto.
debata (32)

S udeľovaním dotácií začala ešte druhá vláda Roberta Fica. Na podporu zatepľovania štát vyčlenil v rámci 2. sociálneho balíčka 30 miliónov eur, z ktorých sa malo zatepliť najmenej 4 500 domov. V prípade veľkého záujmu premiér dokonca sľuboval navyšovanie prostriedkov. Propagácii projektu mal pomôcť aj špeciálny web zatepluj.sk, ktorý obsahuje informácie o podmienkach podpory. Do prvého kola, v ktorom chcel štát podporiť 1 000 domácností, sa však zapojilo podstatne menej uchádzačov.

"V prvej výzve bolo v listinnej podobe doručených 134 žiadostí. Pri 75 žiadostiach sme žiadateľov vyzvali na doplnenie dokladov, ktoré boli v žiadosti vyznačené, ale na ministerstvo neboli doručené. O ostatných žiadostiach postupne rozhodujeme. Zatiaľ bolo vydaných 17 rozhodnutí o rezervovaní finančných prostriedkov vo výške 6 500 eur,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Karolína Ducká.

Od dotácií môže domácnosti odrádzať prílišná administrácia projektu. Na získanie podpory je potrebné predložiť až 19 potvrdení, ktoré treba odoslať poštou na adresu ministerstva. „Keď v roku 2007 začali na Slovensku dotácie na odstraňovanie systémových porúch, v prvom roku sa minulo len 34 miliónov zo 100. No v ďalších rokoch už bolo potrebné prostriedky navyšovať. Nedá sa čakať, že ľudia hneď naskočia na nový systém,“ myslí si profesorka Zuzana Sternová zo Združenia pre zatepľovanie budov.

Povinnou prílohou k získaniu dotácie je tiež zdokladovanie zatepľovacích prác, čím chce štát zabrániť špekulantom, ktorí robia práce načierno. Štát preto uhradí záujemcom náklady do výšky 30 percent z celkových oprávnených nákladov. Zdvihnúť úroveň poskytovanej podpory ministerstvo zatiaľ neplánuje. „Výška dotácie bude závisieť od možností štátneho rozpočtu. Momentálne žiadne zmeny nepripravujeme,“ odkázalo ministerstvo dopravy.

Ako uviedol Peter Robl zo Slovenskej rady pre zelené budovy, podporné programy na obnovu budov fungujú aj v susedných krajinách. „Tridsať percent je obvykle bežná miera podpory aj v zahraničí. Naše prepočty dokazujú, že zatepľovanie so štátnou podporou vyjde domácnosti stále lacnejšie, ako keď zatepľujú bez papierov. Je to výhodné, pretože vlastník domu ušetrí niekoľko stoviek eur,“ pokračoval Robl. Zateplenie bežného rodinného domu stojí majiteľa od 10– do 15-tisíc eur.

Kolotoč dotácií plánuje ministerstvo opäť roztočiť začiatkom júna. V druhom kole bude podporených najviac 500 rodinných domov. Podmienkou je, aby bol dom starší ako desať rokov a obnova bola kompletná od podláh cez steny, okná až po podkrovie. Rozhodujúce slovo má aj rozloha rodinného domu, pričom jednopodlažný môže mať plochu do 150 a dvojpodlažný do 250 štvorcových metrov.

O dotáciu môžu požiadať aj vlastníci rodinných domov, ktorí začali so zatepľovacími prácami po 31. decembri 2014. Vláda však finančne zvýhodní záujemcov, ktorí budú zatepľovať v súlade s prísnejšou technickou normou STN 73 0540–2 platnou od januára tohto roka. Maximálna výška príspevku, ktorú môžu domácnosti získať, predstavuje 6 000 eur. Ďalších 500 eur zahŕňa výdavky na projektovú dokumentáciu zateplenia domu.

„Bez kompletnej obnovy nie je možné dosiahnuť požadované výsledky úspor energií. Je možné, aby ľudia robili zatepľovanie postupnými krokmi, ale dopad na zníženie potreby tepla je až vtedy, keď sa obnovia všetky konštrukcie naraz. Potom sa oplatí robiť napríklad aj hydraulické vyregulovanie,“ dodala Sternová.

Veľký záujem domácností vyvolali iné dotácie, a to na kúpu malého zdroja energie na kúrenie a ohrev vody. Kým prvé kolo bolo ukončené po štyroch dňoch, druhé kolo bolo uzavreté v priebehu jedného dňa. Ďalšie kolo bude určené iba pre domácnosti v mimobratislav­ských regiónoch. Rozbehne sa v priebehu júna. O presnom termíne bude informovať Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá je koordinátorom pilotného projektu Zelená domácnostiam.

Program je určený pre domácnosti v rodinných domoch a v bytovkách, ktoré zvažujú investíciu do fotovoltaických panelov, solárnych kolektorov, tepelného čerpadla a kotla na biomasu. Slováci môžu podporu získať prostredníctvom poukážok, ktoré im pokryjú 30 až 50 percent nákladov spojených aj s inštaláciou zariadenia.

Najväčšiu sumu môžu získať žiadatelia o tepelné čerpadlo s výkonom do 10 kW, a to najviac 3 700 eur. Pre kotly na biomasu je to pri rodinných domoch najviac 1 500 eur, 1 750 pre solárne kolektory a 2 550 pre fotovoltaické panely. Súčasťou oprávnených nákladov je tiež inštalácia zariadenia a bonus za akumuláciu elektriny.

Podmienky na získanie príspevku na zatepľovanie

  • V aktuálnom druhom kole podpory štát podporí 500 domov. Žiadosti možno podávať na zatepluj.sk od 9. júna do 6. júla alebo do vyčerpania prostriedkov
  • O dotáciu sa môžu uchádzať domy staršie ako 10 rokov, ktoré majú celkovú podlahovú plochu najviac 150 m2 pri jednopodlažnom dome alebo 250 m2 pri viacpodlažnom dome
  • Podporia sa len komplexné zatepľovacie práce vrátane zateplenia strechy, obvodového plášťa, vnútorných a vonkajších konštrukcií deliacich vykurované a nevykurované sústavy a výmena okien
  • Výška dotácie môže dosiahnuť maximálne 30 percent z celkových nákladov, najviac však 6 500 eur. Vyšší príspevok získa domácnosť, ktorá spĺňa hodnoty podľa novej a náročnejšej technickej normy STN 73 0540–2
  • O príspevok možno požiadať pred alebo po ukončení zatepľovacích prác. Podpora sa vzťahuje aj na práce začaté po 31. decembri 2014

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #zatepľovanie #Zelená domácnostiam