Brusel chce podporovať jadro, rozčúlil nemeckých Zelených

Európska komisia chce podporovať jadrovú energetiku a stavbu nových reaktorov. Uviedol to v utorok nemecký server Spiegel Online s odvolaním sa na informácie z komisie.

17.05.2016 15:54
debata (8)

Rozvoj jadrovej energetiky by mal pomôcť znížiť závislosť Európskej únie od dodávok zemného plynu z Ruska.

Podľa plánu by sa mali zlepšiť podmienky pre investície do jadrovej energetiky. Peniaze na tento účel by mal čiastočne zabezpečiť Európsky fond pre strategické investície (EFSI) a smerovať by mali aj z európskych fondov pre vedu a výskum.

Podpora jadrovej energetiky by mala znížiť európsku závislosť na ruskom plyne, ale tiež zabezpečiť, že EÚ nestratí konkurencieschop­nosť v jadrovom sektore. Jadrové elektrárne by tiež mali prispieť k splneniu európskeho cieľa znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2), ktoré reaktory na rozdiel od uhoľných alebo paroplynových elektrární nevytvárajú.

V Nemecku, ktoré chce do roku 2022 odstaviť všetky svoje jadrové elektrárne, sa proti plánu zdvihol odpor. Opoziční Zelení ihneď po zverejnení správy vyzvali ministra hospodárstva Sigmara Gabriela, aby zámer na európskej úrovni zablokoval.

Nemeckí Zelení už tento rok vyzvali vládu, aby sa zasadila o odstavenie jadrových elektrární vo všetkých krajinách susediacich s Nemeckom.

V Európskej únii je teraz v prevádzke 131 jadrových elektrární a plánuje sa výstavba ďalších 14. Na Slovensku fungujú dve jadrové elektrárne – v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. V Mochovciach prebieha dostavba ďalších dvoch jadrových blokov. V Českej republike fungujú takisto dve jadrové elektrárne – Temelín a Dukovany. U oboch sa počíta s rozšírením o ďalší jadrový blok. Maďarsko má jadrovú elektráreň v Paksi a plánuje zvýšiť jej výkon v sploupráci s Ruskom. Poľsko nemá jadrový zdroj, ale uvažuje o jeho výstavbe.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #jadrová energetika