Weidmann: Kritika ECB bola do určitej miery oprávnená

Nedávna silná kritika Európskej centrálnej banky (ECB) v Nemecku bola zrejme oprávnenou reakciou na niektoré kroky banky, ktoré stierajú hranice medzi menovou a rozpočtovou politikou. V utorkovom vydaní denníka Die Welt to uviedol šéf nemeckej centrálnej banky a člen rady ECB Jens Weidmann. Dodal ale, že na potrebe udržiavať uvoľnenú menovú politiku na podporu cenovej stability sa s šéfom ECB Mariom Draghim zhoduje.

18.05.2016 07:00
debata

„Vehementnosť tejto diskusie možno vyplýva z niektorých z krokov, ktoré sme doteraz podnikli a ktoré zastreli hranice medzi menovou a fiškálnou politikou tým, že prerozdelili riziká vládnych finančných záväzkov prostredníctvom bilancie centrálnej banky,“ povedal Weidmann. To podľa neho vystavilo ECB zvýšenej kritike.

Na ECB a jej šéfa Draghiho sa na jar v Nemecku zniesla hlasná kritika z radov vládnych konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej. Veľmi aktívny bol v tomto smere spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Weidmann, ktorý predtým rozhodnutie ECB tiež často kritizoval, sa ale minulý mesiac Draghiho a politiky ECB zastal.

„Možno niekedy dochádzame u rôznych problémov k rôznym záverom, čo sa ale týka významu cenovej stability a ekonomických podmienok pre ňu, na tom sa zhodujeme,“ povedal Weidmann o svojom vzťahu s Draghim.

Rada ECB si ale podľa šéfa Bundesbanky musí dávať pozor, aby neprekročila hranice smerom k fiškálnej politike. Problematické sú z tohto hľadiska hlavne nákupy vládnych dlhopisov, ktoré ECB praktizuje od vlaňajšieho marca, „pretože centrálne banky sa tým stávajú najväčšími veriteľmi štátov“.

Weidmann pripustil, že rekordne nízke úrokové sadzby, ktoré ECB udržiava, podkopávajú zisky bánk, cieľom menovej politiky podľa neho ale nie je zabezpečovať bankám zisky. Slabá ziskovosť bánk by však mohla vyvolať riziká pre finančnú stabilitu a narušiť účinnosť menovej politiky, dodal šéf Deutsche Bundesbank, ako sa nemecká centrálna banka oficiálne nazýva.

Čo sa týka častej kritiky, podľa ktorej nízke úroky poškodzujú občanov ako sporiteľov, Weidmann poukázal na to, že im pomáhajú ako zamestnancom, daňovým poplatníkom, a vlastníkom obytných nehnuteľností. Doterajšie údaje podľa neho ukazujú, že na miere sporenia v Nemecku sa to nijako výrazne neodráža. Obdobie extrémne nízkych úrokov by ale nemalo trvať dlhšie, než je nevyhnutne nutné, dodal.

Skupina vysokoškolských profesorov a podnikateľov podala na nemecký ústavny súd v minulých dňoch novú sťažnosť na menovú politiku ECB. Súd by mal podľa sťažnosti preskúmať, či banka rozsiahlymi nákupmi dlhopisov neprekročila svoj mandát. Snaha ECB podporiť pomocou nákupov dlhopisov infláciu je podľa sťažnosti spojená s nevypočítateľnými rizikami pre nemeckú centrálnu banku, a teda aj pre nemeckých daňových poplatníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Jens Weidmann #Mario Draghi