Kažimír si vie predstaviť zrušenie gastrolístkov

Minister financií Peter Kažimír si vie predstaviť, že by sa stravné lístky zrušili. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

18.05.2016 14:53
debata (2)

„Viem si predstaviť aj digitalizáciu gastrolístkov, to znamená platbu kartou a tým pádom aj zníženie nákladov na obsluhu tohto nástroja,“ povedal šéf rezortu financií. Zdôraznil, že absolútne podporuje zníženie ziskových marží pre niekoľko firiem, ktoré sa zaoberajú emitovaním gastrolístkov.

„Podporujem jeden trend, a to je to, aby sa stratila hotovosť z pohľadu gastrolístkov, pretože dnes sú stravné lístky akousi ceninou, ktorá nie je úplne regulovaná,“ upozornil šéf rezortu financií. Má totiž informácie o falošných stravných lístkoch, aj informácie o tom, ako sa obchádza platenie v hotovosti cez stravné lístky. „To sú trendy, ktoré nie sú úplne v súlade s naším bojom so šedou ekonomikou,“ dodal Kažimír.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter by debatu o zrušení straveniek posunul na rokovanie tripartity. „Nech sa o tom bavia odborári a zamestnávatelia, lebo aj medzi nimi sú rôzne názory,“ povedal. Napríklad Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR je podľa ministra tvrdo proti tomu, aby sa akýmkoľvek spôsobom uvažovalo o zrušení gastrolístkov. „Možno je to v súvislosti s tým, že tie gastrofirmy sú súčasťou ich zoskupenia,“ priznal šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Ak sa podľa neho odborári a zamestnávatelia dohodnú na riešení v súvislosti s gastrolístkami, ich dohodu bude akceptovať.

Poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom predložili do parlamentu návrh novely Zákonníka práce, ktorý má umožniť zamestnancom zvoliť si namiesto stravovacích poukážok finančný príspevok na stravovanie. Takýto príspevok by bol vo výške, v akej by zamestnávateľ mal povinnosť prispievať na teplé hlavné jedlo. Finančný príspevok na stravovanie by bol podľa navrhovanej novely oslobodený od dane. Samostatne zárobkovo činné osoby by si mohli uplatniť daňové výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň formou paušálnych výdavkov vo výške stravného na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky