Sústreďte sa na zdravotníctvo a dane, odporúča Brusel Slovensku

Slovensko by malo naďalej konsolidovať svoje verejné financie, sústrediť sa na efektívnosť výdavkov v zdravotníctve a taktiež prijať opatrenia na ďalšie zvýšenie úspešnosti výberu daní.

19.05.2016 08:00
debata (15)

Konštatuje to Európska komisia vo svojich aktuálnych odporúčaniach pre Slovensko, ktoré zverejnila v stredu. Podľa Bruselu by sme mali v tomto roku konsolidovať o 0,25 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2017 o 0,5 % HDP.

V prípade daní pritom komisia pripomína, že hoci sa efektívnosť výberu daní na Slovensku zvýšila, stále zostáva veľká medzera medzi predpokladaným a skutočným výberom daní. V správe sa konštatuje, že v uplynulých rokoch sa vláda prevažne sústredila na zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty a o to menšiu pozornosť venovala ďalším oblastiam daňového systému, napríklad dani z príjmov. Napriek tomu aj v oblasti dane z pridanej hodnoty zostáva medzera vo výbere podľa komisie stále vysoká.

Zdravotníctvo zase Brusel považuje za jednu z najväčších hrozieb dlhodobej udržateľnosti slovenských verejných financií, čim v podstate potvrdzuje konštatovanie slovenskej Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá to uviedla vo svojej poslednej správe o dlhodobej udržateľnosti verejných financií. "Výdavky na zdravotníctvo sú hlavným ťahúňom výdavkov spojených so starnutím obyvateľstva. Výdavky verejného zdravotníctva by mali z dlhodobého hľadiska naďalej výrazne rásť, aj keď z relatívne nízkej úrovne. Napriek miernemu zlepšeniu však zdravotné indikátory zostávajú na Slovensku veľmi slabé,“ píše sa v materiáli.

Ďalšie odporúčania komisie sa výraznejšie nelíšia od tých predchádzajúcich. Brusel opätovne upozorňuje aj na problém dlhodobej nezamestnanosti a odporúča rozšíriť aktivačné opatrenia pre dlhodobo nezamestnaných a ďalšie znevýhodnené skupiny. Spomína pritom napríklad personalizované služby a cielené školenia. Zlepšiť by sme mali aj zamestnávanie žien, najmä cez zlepšovanie fungovania starostlivosti o deti. Brusel nezabúda ani na školstvo, v ktorom odporúča sústrediť sa na zlepšenie jeho výstupov okrem iného aj zatraktívnením učiteľského povolania a zvýšením participácie rómskych detí na vzdelávacom systéme.

Komisia nám zároveň odporúča celkovo konsolidovať riadenie verejnej správy, zlepšiť konkurenciu pri verejných obstarávaniach nie len na základe ceny, ale aj kvality. Brusel tiež odporúča zlepšiť stíhanie nezákonných postupov pri verejnom obstarávaní, zvýšiť transparentnosť, kvalitu a efektivitu manažmentu ľudských zdrojov vo verejnej administratíve. Konkrétne sa odporúča prijať nový zákon o verejnej službe. Rezervy vidí Brusel aj v efektivite súdneho systému a navrhuje tiež prijať komplexný plán na riešenie administratívny a regulačných bariér v podnikaní.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Slovensko #HDP