Predstavitelia ECB vyzývajú na trpezlivosť

Viacero predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB) vyzýva na trpezlivosť v súvislosti s monetárnou politikou.

20.05.2016 14:18
debata

Podporili tak očakávania, že banka na zasadnutí, ktoré sa uskutoční 2. júna, zvolí stratégiu "počkáme a uvidíme“. ECB v marci predstavila stimulačný balík, no kľúčové komponenty, ako nákup korporátnych dlhopisov a nové mimoriadne lacné úvery bankám, do praxe neprišli. Šéf ECB Mario Draghi minulý mesiac vyzval na trpezlivosť a zmiernil tak očakávania, že by mali prísť ďalšie kroky.

Odvtedy viacero predstaviteľov ECB verejne podporili toto stanovisko. "Monetárna politika by mala zostať v tomto bode vo všeobecnosti prispôsobivá… potrebujeme si zachovať určitý stupeň trpezlivosti,“ povedal šéf estónskej centrálnej banky Ardo Hansson.

Aj guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch si myslí, že ďalšie opatrenia teraz nie sú potrebné. Zároveň doplnil, že ak budú ďalšie kroky potrebné, ECB bude musieť byť opatrná v súvislosti so znižovaním sadzieb. Podľa jeho slov môžu byť sadzby ešte nižšie a ECB teraz testuje, ako nízke môžu byť. "Ak bude potrebné tento nástroj ďalej používať, potom musím vyzvať na opatrnosť, aby nenastala úplne opačná hrozba pre finančnú stabilitu,“ povedal Makúch s tým, že rozsah štandardných nástrojov je takmer vyčerpaný.

Člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeuré v piatok poznamenal, že ďalšie zníženie sadzieb je v princípe možné, no takýto krok nie je plánovaný.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro