G7 sa zhodla na boji s terorizmom a daňovými únikmi

Ministri financií a šéfovia centrálnych bánk krajín skupiny sedem veľkých svetových ekonomík G7 sa zhodli na potrebe bojovať proti terorizmu a jeho financovaniu a proti daňovým únikom.

21.05.2016 16:32
debata (2)

Potvrdili tiež obavy zo stagnácie globálneho rastu a sľúbili, že nebudú zámerne oslabovať svojej meny, aj keď Japonsko znovu varovalo pred rastom jenu.

Nezhodli sa však na koordinovaných akciách na podporu stagnujúceho rastu. Upozornili tiež na riziká utečeneckej krízy, politických konfliktov a prípadného odchodu Británie z Európskej únie. Podľa plánu nebolo na záver rokovania zverejnené žiadne oficiálne komuniké, napísala agentúra Bloomberg.

Zasadnutie ministrov financií a centrálnych bankárov G7 sa konalo v čase spomaľovania globálneho ekonomického rastu a obáv o zdravie japonskej ekonomiky, ktorá je treťou najväčšou na svete. Pokles spotrebiteľských cien a pomalý rast v rozvinutom svete zvyšuje obavy, že vlády toho nerobia dosť, aby stimulovali dopyt v čase, keď sa vytráca vplyv menovej politiky.

Štáty sa nezhodli na koordinovaných akciách na podporu stagnujúceho ekonomického rastu. Záverečný postoj je taký, že je potrebné vziať do úvahy podmienky jednotlivých krajín. To ukazuje na rozdielne pohľady jednotlivých krajinách na to, či ďalej uvoľniť vládne výdavky, čo presadzuje Japonsko a Kanada, ale proti je Nemecko.

Rokovania sa taktiež dotkli nefinančných rizík ekonomického rastu, ako sú utečenecka kríza, terorizmus a blížiace sa referendum v Británii. Krajiny G7 sa zhodli, že ak sa Británia v júnovom referende rozhodne opustiť EÚ, bude to zlé rozhodnutie, ktoré poškodí hospodársky rast krajiny.

Rokovania sa tiež zamerala na boj s daňovými únikmi a na dohodu o nových možnostiach boja proti financovaniu terorizmu. Daňové úniky prostredníctvom daňových rajov sa dostali do centra pozornosti vlád krajín po zverejnení tzv. Panamských dokumentov. Na verejnosť uniklo v tejto kauze viac ako 11 miliónov dokumentov obsahujúcich mená desiatok popredných svetových politikov, podnikateľov či športovcov, ktorí prostredníctvom firiem sídliacich v daňových rajoch ukrývali peniaze pred zdanením vo svojej vlasti či legalizovali príjmy nejasného pôvodu.

Súčasťou skupiny G7 sú Británia, Kanada, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Spojené štáty. Stretnutie sa zúčastnili aj predstavitelia Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #G7 #daňové raje