Od Grékov žiada záchranný program priveľa, tvrdí MMF

Súčasné rozpočtové a rastové ciele Grécka, ako sú stanovené v medzinárodnom záchrannom programe, sú nerealisticky vysoké a treba ich zmierniť. Vo svojej novej analýze o udržateľnosti gréckeho dlhu to v pondelok uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Grécko podľa neho tiež potrebuje dlh reštrukturalizovať.

24.05.2016 08:19
debata (4)

Predstavitelia MMF upozorňujú, že iba niekoľkým krajinám sa podarilo udržať dlhší čas prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 percenta. V Grécku je tiež malá politická podpora hlbokým škrtom, ktoré by umožnili tieto ciele dosiahnuť. Cieľ rozpočtového prebytku na dlhšie obdobie by sa preto mal znížiť na 1,5 percenta HDP, odporúča menový fond.

Nová analýza bola vydaná deň pred schôdzkou európskych ministrov financií, ktorí budú hodnotiť grécky záchranný program a jednať o prípadnej reštrukturalizácii dlhu. Nemecko a niektoré ďalšie krajiny sú proti návrhu MMF na reštrukturalizáciu dlhu, niektorí ministri ale dúfajú, že sa dohodnú na tom, že Atény spĺňajú podmienky pre uvoľnenie ďalších desiatich miliárd eur z predtým dohodnutej pomoci. Tieto peniaze majú odvrátiť nebezpečenstvo, že sa Grécko dostane v júli do platobnej neschopnosti.

Správa tiež vyzýva na podstatnú úpravu európskych pôžičiek. Predĺženie splatnosti až o 30 rokov by mohlo znížiť do roku 2060 hrubé finančné potreby Grécka o sedem percent hrubého domáceho produktu (HDP). Odklad platieb až do roku 2040 by potom mohol znížiť hrubé finančné potreby o ďalších 17 percent HDP.

Pre zaistenie toho, že dlh bude mať klesajúcu tendenciu, je potrebné, aby oficiálna úroková miera predstavovala až do roku 2040 maximálne 1,5 percenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov