Bayer chce vytvoriť agrochemický gigant

Nízke ceny poľnohospodárskych produktov, ktoré trápia farmárov po celom svete, tlačia na dodávateľov pesticídov a semien, aby hľadali priestor na ďalšie úspory.

25.05.2016 14:00
Monsanto, aktivisti, protest Foto:
Aktivisti po celom svete obviňujú Monsanto, že predáva toxické chemické látky a vyhlasuje pritom predpisy k bezpečnosti potravín a tiež že hovorí o spoľahlivosti GMO plodín. Malí poľnohospodári vinia Monsanto navyše aj z monopolizácie trhu s osivom.
debata (3)

Jedna cesta je cez akvizície a spájanie s ďalšími firmami, pre čo sa rozhodla aj nemecká chemická a farmaceutická spoločnosť Bayer, ktorá za americké Monsanto ponúkla 62 miliárd dolárov. Monsanto, ktoré je často kritizované za svoje obchodné praktiky, sa k ponuke zatiaľ nevyjadrilo. Ak by však na ponuku Bayeru pristúpilo, bola by to historicky najväčšia akvizícia uskutočnená nemeckou firmou.

Monsanto je s podielom 26 percent jednotkou na trhu s osivami, vyrába však aj napríklad prostriedok na hubenie buriny Roundup. S týmto produktom však majú farmári problémy, lebo burina začína byť voči Roundupu odolná. Monsanto má zhruba 20-tisíc zamestnancov a trhovú kapitalizáciu 42 miliárd dolárov. To zároveň znamená, že ponuka Bayeru môže byť pre Američanov veľmi zaujímavá. Ponúkaná suma v prepočte na jednu akciu je totiž o pätinu vyššia, než je cena, za ktorú sa akcie Monsanta momentálne obchodujú.

kvizícia Monsanta je neodolateľnou príležitosťou na to vytvoriť svetového lídra na poli poľnohospodárstva.
Werner Baumann, šéf Bayeru

Bayer je medzi ľuďmi známy najmä ako farmaceutická spoločnosť. Už vyše storočie napríklad vyrába aspirín. Firma je však aktívna v mnohých oblastiach, okrem iného vo výrobe osív, prostriedkov na ochranu plodín pred škodcami a na ničenie buriny. Vyrába aj plasty a je druhým najväčším producentom chemikálií pre poľnohospodársku produkciu s globálnym trhovým podielom 18 percent. Trhová hodnota firmy Bayer, ktorá má po celom svete približne 117-tisíc zamestnancov, je 90 miliárd dolárov.

Bayer a Monsanto však nie sú jedinými agrochemickými firmami, ktoré pracujú na akvizíciách a spojeniach. Čínska spoločnosť ChemChina kupuje švajčiarsku Syngentu za 43 miliárd dolárov. Tento obchod bol uzavretý tesne po tom, čo Syngenta odmietla práve ponuku Monsanta. Na spolupráci sa dohodli aj ďalšie dva obrovské koncerny DuPont a Dow, ktorých spoločná trhová hodnota dosahuje 130 miliárd dolárov. O Monsanto sa zaujímala aj ďalšia nemecká chemická spoločnosť BASF, ktorú však so svojou ponukou Bayer predbehol. Analytici oslovení agentúrou Reuters neočakávajú, že by sa BASF pustila s Bayerom do boja.

„Akvizícia Monsanta je neodolateľnou príležitosťou na to vytvoriť svetového lídra na poli poľnohospodárstva,“ povedal šéf Bayeru Werner Baumann. „Preto sme ponúkli veľmi, veľmi plnohodnotnú sumu,“ dodal Baumann, ktorý firmu vedie zatiaľ len tri týždne. Podľa neho účinky vyplývajúce z prípadného obchodu by po troch rokoch zvýšili celoročný zisk koncernu o zhruba 1,5 miliardy dolárov.

Nie všetci sú však o výhodnosti tejto mamutej akvizície presvedčení. Svedčí o tom aj vývoj ceny akcií Bayeru, ktoré od zverejnenia ponuky spadli už o osemnásť percent. Investori sa obávajú, že firma nebude až šesť rokov vyplácať žiadne dividendy. Nadšení nie sú ani akcionári. Jeden z najväčších pre Reuters povedal, že zo strany manažmentu je to „arogantné budovanie impéria,“ ktoré neberie ohľad na záujmy akcionárov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Monsanto #akvizícia #Bayer