Parlament zamietol generálny pardon pre pokuty za diaľničnú známku

Parlament v stredu zamietol generálny pardon pre pokuty za chýbajúcu diaľničnú známku, ako ho v novele zákona o diaľničnej známke navrhovali poslanci za SaS Miroslav Ivan a Jana Kiššová.

25.05.2016 12:26
debata (30)

Výšku pokuty 300 eur za chýbajúcu diaľničnú známku považujú liberáli za drakonickú a v rozpore s princípom primeranosti. Ivan a Kiššová navrhovali zníženie pokuty na cenu ročnej známky, teda 50 eur. SaS zároveň navrhovala jednu 50-eurovú pokutu bez ohľadu na počet zameraní. Vodiči používajúci diaľnice načierno môžu v súčasnosti dostať pokutu za každý deň jazdy bez úhrady známky.

"Tento generálny pardon bude platiť dovtedy, kým NDS nastaví svoje systémy tak, aby pokuty za jazdu bez diaľničnej známky prichádzali previnilcom v reálnom čase. Vodič sa najprv musí dozvedieť, že spáchal priestupok, teda, že jazdil po diaľnici bez zaplatenia, a iba v prípade, že bude pokračovať v tejto protizákonnej činnosti, môže dostať ďalšiu pokutu,“ vysvetlila Kiššová.

Liberáli chceli zaviesť menej prísne pravidlá pre vodičov, ktorí sa dostali na spoplatnený úsek diaľnice v núdzi – napríklad pri preprave osôb s akútnymi stavmi, ktoré vyžadujú okamžitú lekársku pomoc. Ak by si do 24-hodín títo vodiči kúpili diaľničnú známku, prípadné sankcie za jazdu načierno by sa neuplatňovali.

Kiššová a Ivan zároveň neúspešne presadzovali, aby si vodiči mohli kúpiť diaľničnú známku na ľubovoľné časové intervaly do jedného roka. „To znamená, že sa známky nebudú kupovať len na vyhradené obdobie desať dní, mesiac, rok,“ konštatovala Kiššová.

Ministerstvo dopravy už do pripomienkového konania predložilo návrh, ktorý znižuje výšku pokuty za jazdu bez diaľničnej známky z tristo eur na 150 eur. Ak pokutu vinníci zaplatia do pätnástich dní, uhradia sankciu vo výške sto eur. Cena ročnej známky je 50 eur. Vodič bez diaľničnej známky bude môcť dostať pokutu po novom raz za mesiac a nie za každý deň, ako predpokladá aktuálny zákon o diaľničnej známke.

Ak dostane opäť pokutu v priebehu dvanástich mesiacov a dodatočne si zakúpi diaľničnú známku, ďalšiu sankciu nebude musieť zaplatiť. Návrhom novely zákona o diaľničnej známke, ktorý vypracoval rezort dopravy, by sa mal parlament zaoberať na aktuálnej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny by mali nadobudnúť účinnosť 1. júna.

Kontrolný systém NDS každý deň monitoruje splnenie povinnosti úhrady elektronickej diaľničnej známky. Autá jazdiace po spoplatnených diaľniciach preveruje neustále 114 kamier rozmiestnených v rámci celej infraštruktúry.

Kontrolný systém je doplnený šiestimi špeciálnymi mobilnými hliadkami. V prípade zistenia nezaplatenia známky, resp., ak vozidlo nebude disponovať platnou známkou, od 1. februára sa naplno využíva inštitút objektívnej zodpovednosti. Na zaslanie pokuty má NDS dva roky.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #pokuty #elektronické diaľničné známky #generálny pardon