Gazprom pošle do Európy rekordné množstvo plynu

Ruský plynárenský gigant Gazprom plánuje tento rok vyviezť do Európy a Turecka rekordných 165 miliárd kubických metrov zemného plynu, čo by bolo o 3,5 percenta viac ako vlani. Povedal to vo štvrtok novinárom námestník generálneho riaditeľa ruského monopolného vývozcu plynu Alexander Medvedev.

27.05.2016 07:45
debata (30)

Gazprom sa vlani na európskej spotrebe zemného plynu podieľal takmer tretinou a Európa sa na jeho príjmoch podieľa viac ako polovicou. Podnik v poslednej dobe upravil svoje dlhodobé zmluvy s európskymi klientmi, ktorí sú vzhľadom k zvýšenej ponuke skvapalneného zemného plynu (LNG) náročnejší. Niektoré krajiny z východnej časti Európy sa zároveň snažia zmierniť svoju závislosť na ruskom plyne.

Priemerná cena plynu od Gazpromu v Európe by sa tento rok mala pohybovať medzi 167 až 171 dolármi za 1000 kubíkov, povedal Medvedev. To podľa agentúry Reuters zhruba zodpovedá cenám dosahovaným na trhoch voľne predávaného plynu v Británii a Holandsku a ukazuje to, že Gazprom si chce udržať klientov cenovou ústretovosťou. Obvykle sa cena plynu od Gazpromu pohybovala nad priemerom cien na voľnom trhu.

Dominanciu Gazpromu v Európe začali podkopávať dodávky LNG zo Stredného východu a v poslednej dobe najmä z nových terminálov v USA. Doma monopol Gazpromu na dodávky plynu potrubím ohrozujú konkurenti Rosnefť a Novatek, ktorí presviedčajú vládu, aby mohli vyvážať rovnakým spôsobom aj oni.

Gazprom minulý týždeň oznámil, že v tomto roku chce zvýšiť ťažbu plynu zhruba o osem percent na 452 miliárd kubických metrov. V tohtoročnom prvom štvrťroku Gazprom zvýšil dodávky zemného plynu do Európy a Turecka o 29 percent na 44,4 miliardy kubických metrov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom