Europoslanci: Únia by mala stabilizovať ceny mlieka

Európska únia musí prijať opatrenia na stabilizáciu cien mlieka a pomoc producentom mlieka.

27.05.2016 09:43
debata (4)

Súčasťou opatrení by malo byť v rámci celej únie obmedzenie produkcie mlieka zamerané na rast cien, efektívnejší intervenčný mechanizmus umožňujúci rýchlejšiu reakciu EÚ a vyváženie dodávateľského reťazca, ktorý by farmárom poskytoval možnosť spravodlivej odmeny. Vyplýva to zo štvrtkovej rozpravy poslancov Európskeho parlamentu. O rozprave informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu Soňa Mellak.

Počas rozpravy mnoho poslancov uviedlo, že únia potrebuje v čase padajúcich cien a zvyšujúcej sa produkcie mlieka nejakú formu záväzného opatrenia na obmedzenie výroby. Poslanci opätovne vyzvali na opatrenia, ktoré by viedli k spravodlivejšiemu dodávateľskému reťazcu. Zdôraznili, že súčasná mliečna kríza, spôsobená okrem iného ruským embargom na poľnohospodárske produkty z EÚ, vlaňajším odstránením mliečnych kvót a poklesom globálneho dopytu, vyžaduje účinné riešenia na úrovni celej únie.

Niektorí poslanci kritizovali zrušenie kvót na výrobu mlieka, iní sa zasadzovali za trhovejší prístup zdôrazňujúc, že únia by sa mala zamerať na posilnenie konkurencieschop­nosti svojich mliečnych farmárov. Niekoľkí poslanci tiež pripomenuli trhové opatrenia, ktoré Európsky parlament presadzoval v roku 2013 v rámci rokovaní o novej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ.

Väčšina členov poľnohospodárskeho výboru Európskeho parlamentu odmietla návrat mliečnych kvót, no mnoho poslancov zdôraznilo, že ponuka mlieka na trhu musí byť istým spôsobom riadená. „Zákonodarcovia sa tiež zasadili za únjné riešenie, aby nedochádzalo k narušeniam jednotného trhu a znevýhodňovaniu niektorých farmárov na úkor iných,“ informovala Mellak.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #mlieko