Výrobcov kamiónov zrejme čaká rekordná pokuta za kartel

Európski výrobcovia nákladných áut na čele s nemeckým Daimlerom dostanú zrejme od protimonopolného odboru Európskej komisie najvyššiu pokutu za cenový kartel v histórii EÚ. Napísal to v pondelok britský denník Financial Times.

30.05.2016 08:00
Peniaze Foto:
debata (6)

Komisia by o pokute mohla rozhodnúť v priebehu nasledujúcich týždňov a podľa denníka by výška pokuty mohla prekonať doterajší rekord 1,4 miliardy eur.

Komisia vedie vyšetrovanie nezákonných cenových dohôd a dohôd na odklade inštalácie nových zariadení na kontrolu emisií už od konca 90. rokov a niektoré automobilky o vyšetrovaní upovedomila ku koncu roka 2014. Kartel popredných výrobcov, medzi ktorými sú spoločnosti Daimler, Volvo, Renault, DAF, Iveco, MAN a Scania, môže podľa pravidiel EÚ dostať pokutu až do 10 percent celosvetových tržieb.

V roku 2012 komisia uvalila doteraz rekordnú pokutu za kartel na trhu katódových trubíc pre televízory. Predvlani dostali pokutu 953 miliónov eur dodávatelia guľôčkových ložísk do automobilov.

Holandská spoločnosť DAF si podľa Financial Times odložila na možné náklady spojené s vyšetrovaním 945 miliónov dolárov. Daimler si pripravil 672 miliónov USD, Iveco 500 miliónov a Volvo 444 miliónov USD. MAN, ktorý v prípade figuruje ako informátor, by pokutu dostať nemal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #kartel