V Tomášovciach pribudlo 50 pracovných miest pri spracovaní dreva

Päťdesiat nových pracovných miest v tomto roku vytvorila spoločnosť firma PRP z Tomášoviec, jeden z najväčších spracovateľov dreva na Slovensku.

30.05.2016 18:35
debata

Spoločnosť tak zamestnáva na trvalý pracovný pomer už viac ako 150 ľudí, čo je trojnásobok oproti minulému roku.

„Trh kladie čoraz väčšie nároky na producentov v drevospracujúcom priemysle. Sme radi, že sa nám stále darí rozširovať a modernizovať výrobu. Aj vďaka tomu môžeme prijímať nových zamestnancov. V tomto trende by sme chceli pokračovať aj v budúcnosti. Keďže náš región trápi vysoká nezamestnanosť, ako aj nedobudovaná kvalitná cestná infraštruktúra, zamestnať sa tu, prípadne pritiahnuť nové investície nie je jednoduché," hovorí konateľ firmy PRP Ján Božík.

PRP ako najväčší odberateľ dreva od štátneho podniku Lesy SR je v drevospracujúcom priemysle lídrom v oblasti inovácií. Spoločnosť do nových výrobných technológii doteraz preinvestovala približne desať miliónov eur, pričom v tomto roku by to malo byť ďalších asi 5 miliónov eur.

„Efekt predmetnej inovácie sa premietne najmä vo zvýšení produktivity práce, skvalitnení produktov, ako aj vo zvýšení objemu celkovej výroby približne o 30 až 40 percent," uviedol Božík.

Spoločnosť vsádza na moderné technologické vybavenie, ktoré so sebou prináša aj potrebnú kvalitu pri priemyselnom spracovaní dreva. Používa špičkové technológie, vrátane elektronickej prebierky dreva prostredníctvom 3D skenerov, ktorá je najpresnejším, najefektívnejším a najekonomickejším meraním dreva na vstupe do výrobného procesu v rámci Európskej únie. Firma by chcela aj pomocou nových technologických zariadení s vyššou kapacitou zvýšiť ročný porez guľatiny približne 2,5– násobne.

V okrese Lučenec, v ktorom PRP podniká, sa miera evidovanej nezamestnanosti pohybuje na úrovni okolo 17 percent, pričom v susedných okresoch je to ešte viac, v Rimavskej Sobote 27 percent, v Poltári 20 percent. Napriek tomu firma poskytuje svojim pracovníkom nadštandardné platové podmienky, ktoré vysoko prevyšujú celoslovenský priemer.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #drevo