Výsledky elektrární sú najhoršie za 10 rokov

Čistý zisk Slovenských elektrární (SE) za vlaňajšok v sume 24 miliónov eur za najhorší výsledok za uplynulú dekádu. Podnik si ním pripomenul časy pred privatizáciou z roku 2005. Vtedy niekdajšie rodinné striebro Slovenska trápili staré, nevýhodné zmluvy, ktoré podnik doslova vycuciavali. Tiež prezamestnanosť, neefektívnosť a niekdajšie ceny elektriny, ktoré boli pod nákladmi, to všetko elektrárne v minulosti takmer položilo na kolená.

31.05.2016 12:00
debata (13)

Čistý zisk Slovenských elektrární (SE) za vlaňajšok v sume 24 miliónov eur za najhorší výsledok za uplynulú dekádu. Podnik si ním pripomenul časy pred privatizáciou z roku 2005. Vtedy niekdajšie rodinné striebro Slovenska trápili staré, nevýhodné zmluvy, ktoré podnik doslova vycuciavali. Tiež prezamestnanosť, neefektívnosť a niekdajšie ceny elektriny, ktoré boli pod nákladmi, to všetko elektrárne v minulosti takmer položilo na kolená.

Teraz je podnik v lepšej kondícii, ale má na krku zase balvany iného rázu. Ceny elektriny sa už hýbu podľa vývoja na trhu, ktorý však výrobcom elektriny nepraje. Okrem toho elektrárne zdĺhavo a nákladne dokončujú tretí a štvrtý blok Mochoviec.

Taliansky Enel po privatizácii elektrární ťažil z prudkého zdražovania elektriny. Ceny však už išli dole z vrcholu 90 eur/MWh v roku 2008. Aktuálne sú pod úrovňou 30 eur/MWh.

Elektriny je aktuálne na trhoch prebytok a ceny sú nízke, čo môže potrvať niekoľko rokov. Tento fakt bude zohľadnený aj pri predaji talianskeho podielu v SE, ktorý je podmienený dokončením Mochoviec. Práce na blokoch však meškajú už štyri roky a podľa posledných informácií mali stáť 4,6 miliardy eur, aj keď prvotný rozpočet v roku 2008 bol 2,8 miliardy eur. Tretí blok Mochoviec by sa mal spúšťať na konci tohto roka a štvrtý o rok neskôr. Predraženie Mochoviec, ktoré sa stavajú aj na úkor dividend zo ziskov elektrární, pritom riešia aj orgány činné v trestnom konaní.

„Tím expertov, menovaných Enelom a Ministerstvom hospodárstva SR, pracuje na analýze súčasného stavu projektu. Až po predložení výsledkov ich hodnotenia budeme môcť poskytnúť ďalšie podrobnosti o nákladoch a termínoch. V súčasnosti môžeme zdôrazniť, že stavebné práce napredujú, pričom tretí blok je dokončený na 92 percent a štvrtý blok na 74,1 percenta,“ spresnila hovorkyňa SE Janka Burdová.

Za odchodom talianskeho Enelu treba hľadať aj stratové Mochovce. K predaju elektrární, o ktorom sa píše aj v údajnom spise Gorila, došlo ešte počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2006. Štát vtedy ponúkol 66 percent akcií novému vlastníkovi za 840 miliónov eur. V privatizačnej cene sa však neodzrkadlilo, že ceny elektriny pôjdu prudko hore, a tak de facto štát na transakcii prerobil. Čisté zisky elektrární za roky 2006 až 2015 dosiahli už 2,4 miliardy eur. Vláda pritom pred privatizáciou tvrdila, že zisky elektrární v rokoch 2006 až 2010 dosiahnu spolu 100 miliónov eur.

Podľa zmluvy má nateraz Enel za elektrárne istých len 150 miliónov eur a zvyšná suma podlieha mechanizmu úprav. Enel k predaju svojho 66-percentného podielu pristúpil koncom decembra 2015 v prospech českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Zvyšných 34 percent akcií vlastní štát, ktorý prostredníctvom 17-percentnej opcie plánuje zvýšiť svoj podiel v elektrárňach. Štát si môže opciu uplatniť až po dokončení Mochoviec zo strany talianskeho Enelu alebo EPH.

Cenu, za akú štát kúpi podiel, nemá vzhľadom na vývoj cien elektriny zaručenú. Minister hospodárstva Peter Žiga v nedávnom rozhovore pre Pravdu však uviedol, že štát by sa nemal rozhodovať len ekonomicky, ale najmä strategicky. „Súčasné ceny elektriny sú však na historických minimách, a preto sa Mochovce zatiaľ nejavia ako projekt s rýchlou ekonomickou návratnosťou. Po dostavbe Mochoviec sa však môže všetko zmeniť. Napriek tomu ide o jeden z projektov, ktoré zvýšia energetickú bezpečnosť krajiny a umožnia tiež to, že Slovensko bude môcť vyvážať elektrinu do zahraničia,“ dodal Žiga.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Enel #Slovesnké elektrárne