Rusko začína rokovať s Čínou o voľnom obchode

Eurázijská hospodárska únia (EAHU) vedená Ruskom začala s Čínou rokovania o obchodnej dohode. Účastníci by chceli dohodnúť zmluvu o voľnom obchode do dvoch rokov, oznámili v utorok novinárom vládni predstavitelia, ktorí sa zišli v metropole Kazachstanu. EAHU tvorí okrem Ruska a Kazachstanu tiež Bielorusko, Arménsko a Kirgizsko.

31.05.2016 21:16
debata (123)

Rozhodnutie o začatí rokovaní s Čínou prijali prezidenti členských krajín, povedal prvý podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov. Plánovanú dohodu prirovnal k pripravovanej zmluve o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi známe ako Transatlantické investičné a obchodné partnerstvo (TTIP) a povedal, že rokovania budú podobne obtiažne.

Peking podľa Šuvalova chce, aby EAHU odstránila alebo znížila clá na čínsky tovar, podľa neho ale blok v tomto smere dnes žiadne rozhodnutie neurobil. „Budeme na tejto otázke pracovať, aby sme zabezpečili vyváženie vzájomných záujmov,“ citovala Šuvalova agentúra Reuters. Vicepremiér dodal, že vyjednávači sa najprv zamerajú na netarifné bariéry obchodu.

Rusko a Kazachstan, dve najväčšie ekonomiky bloku, vyvážajú do Číny najmä ropu a ďalšie suroviny a dovážajú široké spektrum tovaru od textilu po elektroniku. Šuvalov povedal, že k zmluve by mohol pristúpiť aj Irán, ďalší veľký vývozca ropy.

EAHU už uzavrela dohodu o voľnom obchode s Vietnamom. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev povedal, že blok má záujem aj o obchodnú spoluprácu s Indiou, Izraelom, Egyptom a Kambodžou.

„Voľný pohyb tovaru a služieb v rámci našej únie je v súlade s iniciatívou ekonomického pásu Hodvábna cesta, ktorú presadzuje čínske vedenie,“ povedal Nazarbajev.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko ale svojich partnerov vyzval, aby riešili vnútorné problémy bloku vzniknutého pred dvoma rokmi, najmä zhruba 600 výnimiek z režimu voľného obchodu. Poukázal na to, že od vzniku EAHU sa vzájomný obrat obchodu členských krajín znižuje. Vlani klesol na 45 miliárd dolárov zo 65 miliárd USD v roku 2012.

Hodnota obchodu medzi Ruskom a Čínou vlani dosiahla 64 miliárd dolárov. Na celkovom čínskom obchode sa obchod s Ruskom podieľal len zhruba dvoma percentami.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #EAHU