Nemci budú opatrnejší pri zavádzaní zelenej energie

Kancelárka Angela Merkelová sa v noci z utorka na stredu dohodla s premiérmi spolkových krajín na hlavných bodoch ďalšej reformy podpory obnoviteľných zdrojov energie v Nemecku.

01.06.2016 08:39
debata (3)

Obe strany sa zhodli na tom, že novela zákona o obnoviteľných zdrojoch obmedzí rast energetických nákladov pomocou pomalšej inštalácie nových zdrojov. Dohodli sa najmä na pomalšom rozširovaní veterných generátorov na súši, uviedla agentúra Reuters.

Vláda sa po stretnutí dohodla, že obmedzí výkon nových zariadení pre veternú energiu na súši na 2,8 gigawattov ročne, čo je zhruba tisíc veterných turbín. Špeciálny limit pre tento segment bude navyše platiť pre oblasť severného Nemecka, čo má zmierniť preťažovaniu nedostatočne rozvinutej prenosovej siete.

Inštalácia nových solárnych zdrojov má byť obmedzená limitom 600 megawattov ročne. Vláda chce tiež opustiť doterajší systém garantovaných platieb a prejsť na režim trhových aukcií. V ňom by dostávali zaplatené len tí producenti obnoviteľnej energie, ktorí vyhrajú v tendri.

Veľkorysá podpora zelených zdrojov viedla k prudkej expanzii veterných a solárnych zariadení. To ale v najväčšej európskej ekonomike prudko zvýšilo náklady na energiu a vyvinulo ťažký tlak na prenosovú sieť.

Vláda sa s premiérmi krajín nedohodla na limite pre nové zariadenia na výrobu elektrickej energie z biomasy, kde narazila na odpor Bavorska. Otázniky zostali tiež nad budúcim rozvojom veternej energie na mori. Premiér Brém Carsten Sieling však uviedol, že obe strany sa dohodli na 90 percentách návrhov. Merkelová po rokovaní uviedla, že aj zvyšné otázky bude Berlín schopný s krajinami vyriešiť.

Súhlas spolkových krajín je podmienkou pre uskutočnenie reforiem. Vláda dúfa, že bude môcť schváliť príslušné návrhy v najbližších týždňoch. Návrh novely zákona by mal nadobudnúť účinnosť začiatkom budúceho roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #energia #zelená energia