Svet vlani rekordne investoval do zelených energií

Celosvetové investície do obnoviteľných zdrojov energie v minulom roku vystúpili na rekordných 285,9 miliardy dolárov z predvlaňajších 273 miliárd USD. Uviedla to v stredu výskumná organizácia REN21.

01.06.2016 09:53
debata (2)

Kapacity pre výrobu energie z obnoviteľných zdrojov sa zvýšili o rekordných 147 gigawattov na 1849 gigawattov.

K rastu kapacít prispel pokles nákladov na produkciu slnečnej a veternej energie, vďaka čomu môžu obnoviteľné zdroje lepšie konkurovať fosílnym palivám. Priaznivé dopady ale mali aj vládne opatrenia na podporu čistej energie.

„Na týchto výsledkoch je naozaj pozoruhodné, že boli dosiahnuté v čase, keď sa ceny fosílnych palív nachádzajú na historických minimách a obnoviteľné zdroje zostali výrazne znevýhodnené z hľadiska vládnych dotácií. Na každý dolár vynaložený na podporu obnoviteľných zdrojov pripadli takmer štyri doláre použité na udržanie závislosti na fosílnych palivách,“ uviedla výkonná tajomníčka REN21 Christine Linsová.

REN21 vo svojej správe tiež upozornila, že investície do obnoviteľných zdrojov energie boli v minulom roku prvýkrát v histórii vyššie v rozvíjajúcich sa ekonomikách ako vo vyspelých priemyselných krajinách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zelené energie