Účty za plyn klesnú o šesťdesiat eur ročne

Slovenské domácnosti budú platiť menej za energie. Zlacnie plyn, niektorým odberateľom aj elektrina, možno tiež teplo.

04.06.2016 09:30
debata (3)

Menej za plyn budú od 4. júla platiť všetky slovenské domácnosti, ale aj malé podniky napojené na plyn. Ceny v priemere klesnú o 4,87 percenta, rozhodol regulačný úrad. Denník Pravda vopred avizoval, že ceny by mali v lete klesnúť asi o 5 percent. S novými cenami ušetrí domácnosť v priemernom rodinnom dome, v ktorom pomocou plynu varí, ohrieva vodu a kúri, spolu 62 eur ročne.

Pri ročnom zúčtovaní spotreby sa nižšia cena prejaví aj na poklese mesačných zálohových platieb. Kto plynom varí a ohrieva vodu, ušetrí 26 eur a použitie plynu výlučne na varenie znamená úsporu 1,3 eura ročne. Ľudia v panelákových bytoch na plyne priamo spravidla len varia, a tak ušetria najmenej.

Keďže regulačný úrad ceny znížil z dôvodu poklesu cien energií na trhoch, situácia by sa mala prejaviť aj na cenách tepla v sústavách centrálneho zásobovania. „Nižšie ceny plynu by mohli mať priamy dosah na ceny tepla, ale každý odberateľ tepla má inú zmluvu, čo znamená, že zníženie cien plynu sa môže odberateľom prejaviť len v individuálnych prípadoch,“ tvrdí však Miroslav Obšívaný zo Slovenského zväzu výrobcov tepla, ktorý naznačuje nižšie ceny až od januára 2017. V minulosti regulátor prikázal teplárom zmeniť ceny už na jeseň. Či sa tak stane aj teraz, nie je jasné.

Cena plynu sa od 4. júla zníži v kategóriách D1 až D3. Tarifa D4 pre väčšie domy alebo domové kotolne regulovaná už nie je. Na faktúrach za plyn ušetria podľa verdiktu regulačného úradu aj malé podniky, a to v priemere 6,59 percenta ročne. Dodávatelia môžu ísť s cenami plynu ešte viac dolu, keďže regulátor stanovuje len maximálne ceny za dodávku plynu.

„O tom, že neviditeľná ruka trhu na Slovensku v skutočnosti nefunguje alebo opäť zlyhala, sa presviedčame až príliš často. Úlohou úradu je hľadať rovnováhu na trhu medzi odberateľmi a dodávateľmi. Súčasná situácia však nasvedčuje tomu, kto v tomto prípade ťahá za kratší koniec. Museli sme zasiahnuť a otvoriť cenové konanie o znížení cien plynu pre domácnosti,“ povedal na včerajšej tlačovej konferencii predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Od 1. júna pritom viacerým domácnostiam klesli aj ceny elektriny. Denník Pravda informoval, že elektrina na burzách zlacnela, a čakalo sa, ktorý z dodávateľov pôjde s cenami dolu ako prvý. Tejto iniciatívy sa chopil štátny SPP, ktorý pre 100-tisíc domácnosti predáva aj elektrinu. SPP dal na samotnú komoditu zľavu asi 30 percent, no v dôsledku regulovaných poplatkov bolo samotné zlacnenie miernejšie. Celkové ceny elektriny od SPP sú tak v porovnaní so začiatkom roka nižšie približne o 11 percent. Ostatní dodávatelia avizovali pokles cien elektriny až začiatkom januára 2017, keďže sú viazaní ročnými kontraktmi.

Na zlacnenie energií tlačí regulačný úrad, ktorý v polovici marca začal zverejňovať na svojej stránke vývoj cien elektriny a plynu na burzách. Kým pri cenách plynu udáva tón klesajúca spotreba, pri elektrine zase vlády priveľmi dotujú obnoviteľné zdroje. Ostatné druhy elektrární tak zápasia o menší trh a prebytok energií pri nižšom dopyte znamenajú nižšie ceny.

Prečo klesajú aj trhové ceny plynu? Kým v rokoch 2007 – 2009 bola priemerná ročná spotreba plynu na Slovensku na úrovni 6,2 miliardy m3, za minulý rok to bolo 5 miliárd m3. Do Európy pritom stále prúdia obrovské objemy plynu, hoci dopyt po ňom aj pre miernejšie zimy klesá. Zároveň sa diverzifikovali trasy a plyn sa dá na Slovensko doviezť z takmer ktoréhokoľvek kúta sveta.

„Na trhu s plynom je stále výrazne nižší dopyt po plyne, ako je jeho ponuka. To tlačí ceny plynu nadol. Viaceré krajiny, vrátane Ruska, sa dlhodobo pokúšajú o obmedzenie ťažby krajín, ktoré plyn vyvážajú, ale neúspešne. Preto stále ponuka prevyšuje dopyt a nevidíme dôvod, aby sa mohli ceny dramaticky zvýšiť,“ spresnil Peter Marčan, analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť.

Ceny plynu sú naviazané na ceny ropy. No cena čierneho zlata sa pomaly zviecha zo svojho historického minima a minulý týždeň už atakovala hranicu 50 dolárov za barel. Na rozdiel od elektriny sa však plyn nakupuje na komoditných trhoch aj na vykurovaciu sezónu, nielen na kalendárny rok, čo umožňuje regulačnému úradu otvoriť cenové konanie viackrát do roka. Od začiatku tohto roka zlacneli domácnostiam dodávky plynu v priemere o 3,6 percenta

V júli bude plyn opäť lacnejší, a to v priemere o necelých 5 percent. Dodávatelia sa verdiktu regulačného úradu prispôsobia. „S účinnosťou od 4. júla 2016 sa zníži platba za dodávku plynu pre domácnosti v kategórii D1 približne o 2,4 eura za rok, v kategórii D2 o 24 eur za rok a v kategórii D3 o 72 eur za rok,“ odkázal vo svojom stanovisku SPP.

„Naša spoločnosť znižovala ceny plynu už začiatkom toho roka. Rozhodnutím ÚRSO o cenách plynu pre SPP dochádza len k ich priblíženiu k našim cenám. Našim zákazníkom budeme i naďalej garantovať nižšie ceny plynu,“ uviedol Jiří Koudela, riaditeľ predaja Slovakia Energy. Porovnanie cenníkov však ukazuje, že fakty sú iné. Ceny plynu od SPP od 4. júla budú nižšie ako terajšie ceny Slovakia Energy. Ak teda alternatívny dodávateľ chce byť naďalej lacnejší, ceny musí v júli znížiť.

Od cien plynu sa zároveň odvíjajú aj ceny tepla, ktoré však automaticky nemusia znamenať nižšie ceny za kúrenie. Regulátor dodávateľovi schvaľuje jednotkovú cenu tepla dopredu, čo je pre odberateľa nič nehovoriaci údaj. Domácnosti zaujíma skôr celkový ročný náklad potrebný na vykurovanie bytu, ktorý sa podľa údajov úradu udržiava medziročne na rovnakej hladine. Ceny tepla je náročné regulovať aj z toho dôvodu, že potreba tepla na vykurovanie sa pre teplé zimy znižuje. Ľudia tiež zatepľujú paneláky, no fixné náklady na údržbu rozvodov, kotolne a ventilov len vplyvom otepľovania neklesnú. Okrem toho teplári nakupujú plyn minimálne rok dopredu pre spoľahlivosť dodávok plynu. Nižšie ceny plynu sa môžu prejaviť v podobe vrátenia preplatkov pri ročnom zúčtovaní za teplo.

„Neznamená to, že keď úrad zníži ceny plynu pre domácnosti, okamžite klesnú aj ceny tepla. Okrem toho máme dopredu zazmluvnené kontrakty, v ktorých je cena tepla určená na rok dopredu. Následné výkyvy sa tak môžu prejaviť až v nasledujúcom období,“ vyjadril sa Miroslav Obšívaný zo Slovenského zväzu výrobcov tepla.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn #elektrina