Jaguar Land Rover žaluje za kopírovanie rivala z Číny

Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) žaluje čínskeho konkurenta Jiangling Motor. Tvrdí, že športovo-úžitkový automobil Landwind X7 spoločnosti Jiangling kopíruje dizajn jej vozidla Range Rover Evoque.

04.06.2016 14:33
debata
Landwind X7 - 2015 Foto: Landwind
Landwind X7 - 2015 Landwind X7 - 2015

Agentúre Reuters to povedal zdroj oboznámený so situáciou. JLR je od roku 2008 súčasťou indickej spoločnosti Tata.

Žaloba je neobvyklým krokom, pretože svetové automobilky sa napriek rozšírenému a často neskrývanému kopírovaniu zvyčajne vyhýbajú právnym sporom v Číne. Domnievajú sa, že šance na víťazstvo nad domácimi podniky sú veľmi malé. Žaloby navyše môžu viesť k negatívnemu postoju čínskej verejnosti, ktorá môže mať pocit, že zahraniční výrobcovia týmto spôsobom šikanujú domáce podniky.

Pekinský právnik Čchen Ťi-chung uviedol, že ak by JLR v tomto súdnom spore uspela, mohlo by to inšpirovať k žalobám tiež ďalších zahraničných výrobcov a urýchliť prechod Číny k dôraznejšiemu uplatňovaniu práv v oblasti duševného vlastníctva.

Range Rover Evoque Foto: Land Rover
Range Rover Evoque Range Rover Evoque

Pre JLR by však žaloba mohla predstavovať zdĺhavý a vyčerpávajúci proces. Japonskej automobilke Honda Motor napríklad trvalo 12 rokov, kým sa jej podarilo vyhrať súd s málo známym čínskym výrobcom, ktorý okopíroval jej športovo-úžitkový automobil CR-V. Honda navyše dostala odškodné púhych 16 miliónov jüanov, hoci sa snažila o 300 miliónov jüanov.

Spoločnosť Jiangling predstavila automobil Landwind X7 v novembri 2014 a vyslúžila si kritiku za jeho nepopierateľnú vonkajšiu podobnosť s vozidlom Evoque. Landwind X7 je zhruba o dve tretiny lacnejší ako Evoque a zaostáva v technológiách a výkone, upozorňuje jeden z analytikov šanghajskej výskumnej spoločnosti Automotive Foresight.

Indická spoločnosť Tata kúpila britské značky Jaguar a Land Rover v roku 2008 od americkej automobilky Ford Motor za 2,3 miliardy dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Landwind #Jaguar Land Rover