Moody's zobrala Fínom najvyššie ratingové hodnotenie

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila rating Fínska z najvyššej úrovne Aaa na stupeň Aa1 a pridelila mu stabilný výhľad. Fínsko tak už nemá najvyššie hodnotenie úverovej spoľahlivosti ani od jednej z trojice najväčších ratingových agentúr.

05.06.2016 11:56
debata (11)

Moody's uviedol, že dôvodom jeho piatkového kroku je slabý ekonomický rast krajiny a z toho vyplývajúci negatívny vplyv na verejný dlh. Fínskej ekonomike sa v posledných rokoch nedarí v dôsledku vysokých nákladov na pracovnú silu a recesie v susednom Rusku.

„Ekonomika prejavuje určité pozitívne znaky, keďže v roku 2015 sa v nej obnovil rast po troch rokoch recesie. Avšak rast v nasledujúcich piatich rokoch zostane slabý,“ uviedla agentúra Moody's. Fitch znížil rating Fínska už v marci na Aa+ a agentúra Standard & Poor's zhoršila hodnotenie krajiny na AA+ v roku 2014 a neskôr ratingu pridelila negatívny výhľad.

Podľa prognózy Európskej komisie sa fínske hospodárstvo v tomto roku zväčší o 0,7 %, čo je menej v porovnaní s inými krajinami Európskej únie okrem Grécka. Moody's odhaduje, že ekonomika Fínska za roky 2010–2019 vykáže priemerný ročný rast na úrovni 0,8 %.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Moody's #Fínsko