Počet ropných vrtov v USA sa zvýšil, pomohla drahšia ropa

Americké energetické firmy v uplynulom týždni zvýšili počet ropných vrtov druhýkrát v tomto roku. Informovala o tom spoločnosť Baker Hughes, ktorá poskytuje služby ropným firmám.

05.06.2016 12:55
debata (67)

Cena ropy počas uplynulých dvoch týždňov na chvíľu testovala hranicu 50 USD za barel, čiže svoje sedemmesačné maximum. Podľa analytikov a producentov ropy ide o kľúčovú úroveň ceny ropy, ktorá pravdepodobne podnieti nové ťažobné projekty.

V týždni končiacom sa 3. júna americkí ťažiari zvýšili počet vrtov o deväť, čím ich celkový počet vzrástol na 325, uviedla firma Baker Hughes vo svojej pozorne sledovanej správe. Pred uplynulým týždňom americké energetické spoločnosti v tomto roku zvýšili počet vrtov iba raz, a to o jeden v týždni končiacom sa 18. marca.

Analytici americkej firmy Raymond James poskytujúcej finančné služby predpokladajú, že celkový počet vrtov je na svojom dne alebo v jeho blízkosti a v druhej polovici roka 2016 nastane mierne zotavenie. Analytici Credit Suisse prognózujú, že v tomto roku bude v USA priemerne 470 ropných vrtov, v budúcom roku sa ich počet zvýši na 600 a v roku 2018 na 718.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA