Pokles ruskej ekonomiky by sa mal do augusta zastaviť

Pokles ruskej ekonomiky by sa mal do augusta zastaviť. Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev očakáva, že ruský hrubý domáci produkt (HDP) v auguste vykáže nulový rast po aprílovom poklese o 0,7 %.

06.06.2016 14:29
debata (664)

„Myslím, že na nulovú hranicu sa dostaneme v auguste. Registrujeme pomalú, ale pozitívnu dynamiku,“ povedal minister pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Prognóza pre ruskú ekonomiku ráta s jej poklesom za celý tento rok o 0,2 %, ale minister očakáva, že výkon bude trochu lepší a ekonomika vykáže rast tesne nad nulou. V roku 2017 už HDP krajiny podľa neho vzrastie o 1 %. Šéf ruského rezortu hospodárstva ďalej uviedol, že západné sankcie voči Moskve pre krízu na Ukrajine mali „silný vplyv“ na ruskú ekonomiku, ale situácia je teraz lepšia, a to čiastočne vďaka opätovnému rastu cien ropy a plynu.

„Sankcie nás netešia, ale už nemajú nejaký veľký makroekonomický vplyv,“ konštatoval. Na otázku o plánoch vlády na privatizáciu štátnych firiem, Uljukajev odpovedal vyjadrením, že si želá dokončiť prvé predaje v tomto roku. „Bude to korporácia s akciami kótovanými na burze, ako je ropná spoločnosť Bašnefť alebo firma Alrosa, ktorá je najväčšou spoločnosťou na svete ťažiacou diamanty,“ poznamenal.

664 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP