Nemecký priemysel opäť rastie

Nemecká priemyselná výroba sa v apríli medzimesačne zvýšila o 0,8 percenta po marcovom poklese 1,1 percenta. Oznámilo to v utorok nemecké ministerstvo hospodárstva. Aprílový rast navyše mierne prekonal očakávania analytikov, ktorí jeho tempo podľa prieskumu agentúry Reuters odhadovali na 0,7 percenta.

07.06.2016 09:22
debata (1)

„Priemyselná výroba sa odrazila ku slušnému začiatku druhého štvrťroka,“ uviedlo ministerstvo. Marcový pokles produkcie bol navyše podľa revidovaných údajov miernejší, než pôvodne ohlásených 1,3 percenta.

Hrubý domáci produkt Nemecka v prvom štvrťroku stúpol o 0,7 percenta oproti predchádzajúcim trom mesiacom. Tempo jeho rastu sa tak viac ako zdvojnásobilo z 0,3 percenta v závere minulého roka. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých okrem iného množstvo slovenských podnikov. V celom minulom roku stúpla o 1,7 percenta. Jej rast sa tak mierne zrýchlil z predvlaňajších 1,6 percenta a dosiahol nejprudšie tempo za posledné štyri roky.

Nemecká vláda v apríli potvrdila, že tento rok by tempo hospodárskeho rastu malo zostať na minuloročnej úrovni. Odhad rastu pre budúci rok však znížila na 1,5 percenta z predtým predpokladaných 1,8 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #priemysel