Štatistici navýšili slovenský rast na 3,4 percenta

Slovenské hospodárstvo v prvom štvrťroku tohto roka reálne vzrástlo o 3,4 %. Vyplýva to zo spresnených údajov Štatistického úradu SR, ktorý tak mierne navýšil svoj rýchly odhad hospodárskeho rastu z mája o 0,1 percentuálneho bodu.

07.06.2016 09:42
debata (10)

Oproti prvému štvrťroku vlaňajška tak ekonomika Slovenska rástla o 0,5 percentu­álneho bodu rýchlejšie. V bežných cenách hrubý domáci produkt krajiny stúpol o 3 % na 18,403 mld. eur. Medzikvartálny rast hospodárstva po očistení o sezónne vplyvy v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2015 dosiahol 0,8 %.

Podľa očakávaní k zvýšeniu úhrnného dopytu prispel najmä domáci dopyt, ktorý pokračoval vo svojom medziročnom raste vplyvom zvýšenia takmer všetkých jeho zložiek. „Jeho nárast o 3,8 % v rozhodujúcej miere ovplyvnil rast tvorby hrubého kapitálu o 9,3 %, z toho tvorby hrubého fixného kapitálu o 1,5 %,“ konštatuje ŠÚ. Výdavky na konečnú spotrebu vzrástli medziročne o 2,6 %, z toho na konečnú spotrebu verejnej správy o 3,1 % a na konečnú spotrebu domácností o 2,5 %. Konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam klesla o 1,2 %.

Zahraničný dopyt, teda vývoz výrobkov a služieb, síce stúpol, ale dynamika jeho rastu bola výrazne miernejšia ako v prvom štvrťroku minulého roka. Rast vývozu výrobkov a služieb sa medziročne spomalil o 5,2 percentu­álneho bodu na 0,2 % a dovozu výrobkov a služieb o 4,8 percentu­álneho bodu na 0,4 %.

Hrubá pridaná hodnota vyprodukovaná v národnom hospodárstve v prvom štvrťroku tohto roka medziročne vzrástla o 2,7 %. Vývoj ovplyvnil najmä jej rast v informačných a komunikačných činnostiach o 5,7 % a v priemysle o 5,5 %. Vyššiu pridanú hodnotu vytvorili aj odvetvia vo veľkoobchode a maloobchode, v oprave motorových vozidiel a motocyklov, v doprave a skladovaní a v ubytovaní a stravovaní o 3,8 %, vo verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci o 3,1 %. V umení, zábave a rekreácii a ostatných činnostiach pridaná hodnota stúpla o 2,9 %, v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 1,5 %, v pôdohospodárstve, v činnostiach v oblasti nehnuteľností ako aj v stavebníctve zhodne o 0,1 %. Pridaná hodnota sa znížila len vo finančných a poisťovacích činnostiach o 9,3 %. Pozitívny trend sa zaznamenal aj pri vyššom výbere čistých daní z produktov o 11,2 %.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP