Američania valcujú čínsku oceľ tvrdšie ako Európa

Od začiatku tohto roka prišlo v košickej fabrike U.S. Steel o prácu viac ako 150 ľudí. Najväčší zamestnávateľ na východe Slovenska, u ktorého pracuje 10-tisíc zamestnancov a ďalším 2-tisíc dáva prácu cez jeho subdodávateľov, dlhodobo pociťuje vážne finančné suchoty pre lacnú oceľ z Číny.

07.06.2016 14:00
Čína, továreň Foto:
V Číne si pri výrobe ocele často nerobia starosti s ekológiou.
debata (20)

Problémy má nielen fabrika v Košiciach, ale aj ďalší európski oceliari, ktorí tlačia na Brusel, aby prijal ráznejšie opatrenia na zastavenie lacnej čínskej ocele, ktorej nedokážu konkurovať. Číňania so svojou oceľou ruinujú nielen európske fabriky, ale aj životné prostredie. Čínska výroba ocele produkuje o 43 percent viac emisií skleníkových plynov ako európska.

USA sa najnovšie bránia krízovým situáciám u svojich oceliarov dovozným clom na čínsku za studena valcovanú plochú oceľ vo výške až 522 percent. EÚ v januári uvalila clá na dovoz oceľových plechov valcovaných za studena z Číny v rozpätí 13,8 až 16 percent. V porovnaní s Američanmi sa nateraz zdá riešenie Bruselu ako opatrenie „naoko“.

„Pokiaľ EÚ neprijme razantnejšie opatrenia na ochranu férového obchodovania, nadbytok ocele v Číne bude naďalej kvôli neférovým importom ohrozovať európskych výrobcov ocele,“ povedal pre Pravdu hovorca U.S. Steelu Košice Ján Bača. Únia zaviedla od marca tohto roka antidumpingové clá na dovoz antikoróznej za studena valcovanej ocele z Číny v rozsahu 24 až 25 percent a Taiwanu vo výške 11 až 12 percent.

Európska komisia pritom začala s uvaľovaním vyššieho cla od začiatku tohto roka, no so zvyšovaním jeho výšky je príliš opatrná. USA na rovnaké výrobky uplatňujú až 265-percentné antidumpingové clá. Druhá najväčšia ekonomika sveta vyrába takmer polovicu svetovej produkcie ocele v objeme 1,6 miliardy ton. Len za vlaňajšok vyviezla na svetové trhy rekordných 112 miliónov ton ocele, aby zmiernila prebytok na domácom trhu. Európsky oceliarsky priemysel je druhým najväčším výrobcom ocele vo svete, približne 500 oceliarní v 23 členských krajinách každoročne vyrobí 177 miliónov ton ocele. Aj Čína pritom nedávno zaviedla protiopatrenia – vysoké dovozné clo uvalila na hi-tech oceľ dovážanú z únie, Južnej Kórey a Japonska. Ochranné clo, ktoré má chrániť krajinu pred „záplavou európskej ocele“, je vo výške 46 percent.

Prepúšťanie v Košiciach

Košický U.S. Steel začal pre finančné problémy prepúšťať v marci tohto roka. Vtedy zrušil viac ako dvadsať pracovných miest. Proces reštrukturalizácie sa mal dotknúť administratívy a manažmentu. Zástupcovia odborárov v apríli po podpise kolektívnej zmluvy vyslovili domnienku, že bude pokračovať takzvaná salámová metóda prepúšťania, keď zamestnávateľ prepustí za mesiac len 29 ľudí. Prepustenie 30 ľudí sa totiž už považuje za hromadné, čo podľa memoranda s vládou nie je možné. Podľa odborárov má prepúšťanie pokračovať aj v budúcom roku. K prvému júnu ďalších 29 zamestnancov dostalo na výber – buď odídu z firmy, alebo prijmú inú ponúknutú pozíciu, zväčša priamo vo výrobe. Bača však súčasný počet zamestnancov fabriky nechcel komentovať.

Odborárom sa aktuálne nepáči, že vedenie prepúšťa len radových administratívnych a technicko-hospodárskych pracovníkov. Poukazujú na skutočnosť, že vo firme pôsobí až okolo 40 generálnych manažérov, pričom takáto pozícia dlho vo firme neexistovala. Tvoria vraj zbytočný riadiaci medzičlánok, ale ich sa prepúšťanie netýka. Odborári už v minulosti kriticky poukazovali na skutočnosť, že sa neopodstatnene vytvárajú nové manažérske miesta, vedenie firmy však ich pripomienkam nevenovalo pozornosť.

Americké oceliarne získali pri vstupe na Slovensko v roku 2000 štátne stimuly. Daňové prázdniny košickému závodu vypršali pred štyrmi rokmi. V roku 2011 sa slovenská divízia oceliarní prepadla do straty 25 miliónov eur po čistom zisku 96 miliónov eur v roku 2010. Stimuly, ktoré oceliarne dostali od vlády nedávno, boli v oblasti energetiky a ochrany životného prostredia. Niektoré potrvajú aj 15 rokov, vyžiadali si zmeny zákonov. U. S. Steel mal za to udržať v regióne zamestnanosť.

Riešením sú rovnaké podmienky pre všetkých

Situáciu európskych oceliarov by pomohlo vyriešiť práve zvýšenie dovozného cla na čínsku oceľ, a to v podobnej výške, akú zaviedli Američania. Dlhodobo však proti tomuto opatreniu vystupuje Veľká Británia, aj keď krajina sama pociťuje veľké finančné suchoty tamojších oceliarov, ktorí Číne v tomto smere nedokážu momentálne konkurovať. Britský premiér David Cameron to odôvodňuje tým, že Európska komisia zaviedla ešte v roku 2013 nevýhodnú obchodnú politiku, ktorá umožňuje znižovať výšku cla na úroveň ujmy spôsobenej dumpingom. Inými slovami, ukladá clo len do takej výšky, aby obnovila na trhu rovnaké podmienky pre všetkých. Nové nariadenie sa podľa Camerona nemusí týkať iba cla pre oceliarske výrobky, ale celej tarifnej infraštruktúry EÚ, v čom vidí vážny problém.

V Británii najviac trpí indický výrobca ocele Tata Steel. Vlani prepustil v tamojších prevádzkach viac ako 5-tisíc ľudí. Oceliarne už ohlásili, že v Británii predajú všetky svoje fabriky, ktoré dovedna dávajú prácu 15-tisíc ľuďom. „Musíme urobiť viac, aby sa oceliarsky priemysel a ďalšie energeticky náročné odvetvia vyvíjali. V súčasnosti oceliarske výrobky chráni rekordný počet antidumpingových opatrení a komisia je odhodlaná obnoviť na celosvetovej úrovni rovnaké podmienky. Podnikneme ďalšie kroky s cieľom zjednodušiť naše postupy, ale aj členské štáty musia priložiť ruku k dielu a bezodkladne prijať náš legislatívny návrh modernizovať nástroje EÚ na ochranu obchodu, aby sa spravodlivejší obchod stal skutočnosťou,“ povedal nedávno v Bruseli podpredseda komisie Jyrki Katainen zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschop­nosť.

Oceliarsky priemysel v Európe je v niektorých oceliarskych produktových segmentoch ešte stále celosvetovým lídrom, predstavuje 1,3 percenta hrubého domáceho produktu EÚ a v roku 2015 zamestnával okolo 328-tisíc ľudí. Zároveň je dôležitým zdrojom nepriamej tvorby pracovných miest, keďže zohráva dôležitú úlohu v mnohých iných priemyselných odvetviach, ako napríklad v automobilovom priemysle.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA #U. S. Steel #oceľ