Gazprom: Ukrajina žiada Rusko o obnovenie dodávok plynu

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom dostala od ukrajinskej spoločnosti Naftogaz žiadosť o obnovenie dodávok zemného plynu.

07.06.2016 12:20
debata (134)

Povedal to v utorok šéf Gazpromu Alexej Miller. Podľa agentúry TASS dodal, že za žiadosťou zrejme je výrazný pokles spätných dodávok plynu z Európy na Ukrajinu.

Naftogaz podľa Millera v liste žiada o dodávky v druhej polovici tohto roka a v prvom štvrťroku budúceho. Rusko na konci minulého novembra prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, kým Kyjev za ďalšiu surovinu nezaplatí vopred. Ukrajina potom dala najavo, že sa chce bez dodávok z Ruska zaobísť.

Kyjev začal pred časom dovoz plynu z Ruska obmedzovať pre napäté vzťahy s Moskvou, svoju spotrebu sa snaží pokrývať domácou ťažbou a dodávkami z Európy. Ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn koncom januára uviedol, že Ukrajina tento rok zrejme zníži celkový dovoz plynu o pätinu až tretinu na 11 až 13 miliárd kubických metrov. Krajina podľa neho surovinu úplne prestane odoberať od Ruska a bude ju nakupovať výlučne od krajín Európskej únie.

V minulom roku Ukrajina doviezla 16,4 miliardy kubických metrov plynu, dovoz suroviny z EÚ pritom zdvojnásobila na 10,3 miliardy metrov kubických. Nákup plynu z Ruska Ukrajina obmedzila na 6,1 miliardy zo 4,5 miliardy kubických metrov v roku 2014.

Spory medzi Moskvou a Kyjevom o dodávky plynu mali v minulosti dopad aj na tranzit tejto suroviny z Ruska do európskych krajín.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu aj pre mnoho európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gazprom #Ukrajina