ECB už nakupuje aj firemné dlhopisy

Európska centrálna banka (ECB) v stredu spustila nákupy firemných dlhopisov. Podľa zdrojov z trhu, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, banka nakupovala obligácie niektorých popredných európskych spoločností.

09.06.2016 07:00
debata (10)

ECB dúfa, že rozšírením svojho programu nákupov dlhopisov na firemné cenné papiere sa ešte znížia úverové náklady v eurozóne, a povzbudí sa tým záujem firemného sektora o pôžičky na nové investície.

ECB začala vlani v marci pumpovať do ekonomiky dodatočné peniaze pomocou nákupov štátnych dlhopisov. Tento rok v marci rozhodla, že tento program zvýši o tretinu na 80 miliárd eur mesačne a zahrnie doň aj firemné dlhopisy. Nákupy dlhopisov majú spolu so znížením úrokových sadzieb na rekordné minimá dostať ekonomiku eurozóny z dlhodobej stagnácie a zvýšiť infláciu, ktorá sa už dlhší čas pohybuje okolo nuly.

Investičná banka Morgan Stanley očakáva, že ECB bude v rámci programu nakupovať firemné dlhopisy v priemere za 3–5 miliárd eur mesačne. Zdroj z ECB uviedol, že banka by chcela dostať tieto nákupy na 5–10 miliárd eur, to ale bude závisieť od toho, či sa jej podarí dostať na trh nových záujemcov o úvery.

ECB chce nakupovať len kvalitné dlhopisy, ktoré majú rating v investičnej kategórii. Trh týchto dlhopisov má teraz podľa Reuters objem 500–600 miliárd eur, dominujú na ňom ale veľké spoločnosti z Francúzska a Holandska, ktoré majú už teraz ľahký prístup k lacným zdrojom a pomoc ECB nepotrebujú.

Úspech programu firemných dlhopisov tak podľa analytikov bude závisieť na tom, či bude ECB schopná pritiahnuť na trh dlhopisov nové firmy a či sa zníženie úverových nákladov firiem prejaví v reálnej ekonomike krajín ako je Taliansko alebo Španielsko, kde náklady na úvery zostávajú vysoké.

V stredu ECB podľa zdrojov kupovala napríklad dlhopisy talianskej poisťovne Generali, španielskej telekomunikačnej spoločnosti Telefónica alebo francúzskej energetickej skupiny Engie. Nákupy sa pohybovali v skromnom rozsahu 3–5 miliónov eur na jeden obchod a ceny dlhopisov sa príliš nepohli, uviedli zdroje z trhu.

Generali a Telefónica uvádzajú, že ich hlavným cieľom je teraz zníženie zadlženosti. To naznačuje, že nákupy ich dlhopisov na financovanie nových investícií neprispejú.

Od marcového oznámenia ECB sa však objem emisií firemných dlhopisov v eurozóne výrazne zvýšil a presiahol 110 miliárd eur. ECB začne zverejňovať zoznamy nakúpených firemných dlhopisov 18. júla.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB