Priemysel rástol sedempercentným tempom

Rast priemyselnej produkcie na Slovensku sa po marcovom miernom poklese v apríli znova obnovil. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž produkcia v priemysle po očistení o vplyv počtu pracovných dní v apríli medziročne vzrástla o 7,2 %, kým v marci naopak klesla o 1,4 %.

10.06.2016 09:59
debata (3)

Zároveň tak dosiahla najvyšší rast od novembra minulého roka. Aprílový vývoj ovplyvnil rast produkcie v priemyselnej výrobe o 8,5 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 9,1 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,5 %. Medzimesačne sa po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v apríli oproti marcu zvýšila o 3 %.

V rámci jednotlivých priemyselných odvetví najvyšší medziročný rast produkcie zaznamenali v apríli vo výrobe dopravných prostriedkov o 18,8 % a vo výrobe elektrických zariadení o 21,2 %. Rast produkcie zaznamenali aj vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9 %, v ostatnej výrobe a inštalácii strojov a zariadení o 12 % a vo výrobe strojov a zariadení o 8,6 %. Naopak, štatistici evidovali pokles najmä vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,1 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 43,3 %, či vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 10,8 %.

Za prvé štyri mesiace tohto roka tak vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 3,5 %. Z toho v priemyselnej výrobe stúpla o 4 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,3 %. Produkcia v ťažbe a dobývaní klesla o 8,7 %.

Z jednotlivých odvetví priemyslu vzrástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 11,9 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7,8 %, vo výrobe elektrických zariadení o 13 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 9,2 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 7,1 %. Produkcia klesla hlavne vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 12,2 %, vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 8,6 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 13,5 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 5,7 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel