Sigmar Gabriel chce, aby sa Rusko opäť pridalo ku G7

Zoskupenie siedmich najrozvinutejších priemyselných krajín G7 by malo rýchlo umožniť Rusku opäť sa pripojiť k tejto organizácii. Povedal to nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v rozhovore pre internetový portál Russlandkontrovers.de.

10.06.2016 12:36
debata (46)

„Rusko je dôležitý globálny hráč, a nie regionálna mocnosť. Preto vyzývam, aby sa Rusko opäť stalo členom tejto skupiny a zmenilo G7 späť na G8,“ povedal Gabriel. Skupina G8 pozostávajúca z Ruska, Veľkej Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska a USA, totiž v roku 2014 pre anexiu Krymu Rusko zo zoskupenia vylúčila.

Aj napriek súčasnému napätiu a problémom Rusko podľa Gabriela ostalo dôležitým ekonomickým partnerom Nemecka a nemeckého priemyslu. „Dlhodobé vylúčenie (Ruska) len prehĺbi existujúce rozpory a nepomôže dosiahnuť politické riešenie,“ uviedol Gabriel, podľa ktorého Rusko opakovanie prejavilo vôľu zúčastniť sa konštruktívneho dialógu. „Rusko nebude chcieť zvrátiť politickú a ekonomickú integráciu, ktorú už dosiahlo so zvyškom sveta,“ povedal nemecký minister.

Lídri krajín G7 minulý mesiac odsúdili ruskú „protiprávnu anexiu“ polostrova Krym a v komuniké skupina pohrozila „ďalšími reštrikčnými opatreniami“. Zároveň však uviedla, že by sankcie mohla obmedziť, ak Rusko implementuje predošlé dohody a bude rešpektovať ukrajinskú zvrchovanosť.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko