Deflácia sa prehĺbila, ceny v máji rekordne klesli

Pokles cien sa v máji prehĺbil. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž boli medziročne nižšie o 0,8 %, kým v apríli klesli o 0,4 %. Ide tak o historicky najvyšší medziročný pokles cien na Slovensku.

13.06.2016 10:56
debata (8)

Zároveň taktiež platí, že ceny v krajine na medziročnej báze klesajú neustále od novembra 2014. V priemere za prvých päť mesiacov tohto roka tak boli oproti rovnakému obdobiu vlaňajšia ceny nižšie o 0,6 %. Medzimesačne sa pritom ceny v máji oproti aprílu nezmenili, kým v apríli oproti marcu stúpli o 0,3 %.

Na medziročnej báze klesli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 4,2 % a ceny v doprave o 3,9 %. Nižšie však boli aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,4 %. Naopak, vzrástli ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 2,4 %, za rekreáciu a kultúru o 1,8 %, za rozličné tovary a služby o 1,6 %, za zdravie o 1,3 %. Zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak o 0,9 %, vzdelávanie o 0,8 %, odevy a obuv o 0,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,3 % a poštové a telekomunikačné služby o 0,2 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpli ceny za dopravu o 0,6 %, za odevy a obuv o 0,5 %, za zdravie, za hotely, kaviarne a reštaurácie a za rozličné tovary a služby zhodne o 0,1 %. Oproti aprílu klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,6 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,3 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu a rekreácie a kultúry zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá, ceny poštových a telekomunikačných služieb a vzdelávania.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v máji dosiahla záporných 0,3 %, kým v apríli bola na úrovni 0,1 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v máji na medziročnej báze 0,1 %, oproti 0,3-percentnému rastu v apríli. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v máji na úrovni –0,1 %, kým čistá inflácia bola na nulovej úrovni.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia