IEA: V budúcom roku opäť bude priveľa ropy

Rovnováha na globálnom trhu s ropu sa obnoví v druhej polovici tohto roka, v prvej polovici nasledujúceho sa však pravdepodobne opäť začnú vytvárať prebytky. Uviedla to v utorok Medzinárodná agentúra pre energetiku (EIA).

14.06.2016 13:22
debata (2)

Globálny dopyt po rope bude podľa organizácie v aktuálnom roku rásť tempom 1,3 mil. barelov denne (bpd), čo predstavuje zrýchlenie oproti májovej prognóze rastu o 1,2 mil. bpd. Tempom 1,3 mil. bpd sa má dopyt zvyšovať aj v roku 2017.

Zásoby ropy na globálnych trhoch za celý budúci rok klesnú iba veľmi mierne o 0,1 mil. bpd, prognózuje ďalej EIA. K zmierneniu nerovnováh prispeli výpadky produkcie v krajinách ako Nigéria a Líbya, tie sa však môžu vrátiť na trhy a silný rast dopytu z úvodu roka nemusí pretrvať, upozornila organizácia so sídlom v Paríži.

Očakávaný rast dopytu v tomto a budúcom roku v prevažnej miere zabezpečia štáty, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín exportujúcich ropu (OPEC). V máji produkcia v rámci OPEC klesla o 100 tis. bpd na 32,61 mil. bpd. V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška však bola vyššia o 500 tis. bpd.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA