ECB pripravuje podporu likvidity na trhu v prípade brexitu

Ak by Británia odhlasovala odchod z Európskej únie, Európska centrálna banka (ECB) by spoločne s Bank of England verejne prisľúbila podporu finančným trhom.

14.06.2016 20:15
debata (2)

Pre agentúru Reuters to v utorok uviedli predstavitelia centrálnej banky oboznámení s problematikou. „Zverejní sa vyhlásenie so záväzkom udržiavať adekvátnu likviditu na trhu bez ohľadu na náklady,“ uviedol vysokopostavený predstaviteľ centrálnej banky, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Prísľub ECB bude zahŕňať otvorenie takzvaných swapových liniek s Bank of England, čo umožní výmenu eur a libier a v podstate poskytne neobmedzené financovanie európskych bánk v oboch menách, uviedli zdroje. Poskytnutie dodatočných zdrojov bankám v prípade odhlasovania brexitu zníži tlak na banky a zredukuje potenciál pre paniku.

Swapové linky sa prvýkrát použili v roku 2001 po teroristických útokoch na USA z 11. septembra. Veľký dopyt po nich bol aj počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2008–09, kedy banky stratili prístup na trh. Počas kulminácie krízy v závere roka 2008 a na začiatku roka 2009 dolárové swapové línky medzi americkým Federálnym rezervným systémom (Fed) a iným centrálnymi bankami prekročili sumu 500 mld. USD.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Veľká Británia #Brexit