Hrozba odchodu Británie bombarduje ceny akcií

Nad ľuďmi obchodujúcimi s cennými papiermi firiem sa opäť vznáša hrozba akciového masakra. Už o osem dní môžu dať v referende občania Veľkej Británie nečakané zbohom Európskej únii. Takáto situácia sa v histórii Európskej únie ešte nikdy nestala a nervózne finančné trhy reagujú už v predstihu prudkými prepadmi hodnoty akcií. Slováci sa o svoje peniaze môžu obávať v prípade investovania peňazí v akciových fondoch II. a III. piliera, ako aj v akciových podielových fondoch.

16.06.2016 08:00
debata (2)

„Ak Veľká Británia naozaj opustí Európsku úniu, ľudia sa musia pripraviť na niekoľkomesačné poklesy ceny akcií najmä na trhoch vo Veľkej Británii a v Európskej únii. Dlhodobo by som sa o ceny akcií neobával, lebo v prípade brexitu centrálne banky Veľkej Británie aj Európskej únie pripravia nové kvantitatívne uvoľňovanie (tlačenie peňazí – pozn. red.), ktoré dlhodobo opäť ceny akcií poženie nahor,“ povedal Ronald Ižip, analytik TRIM Broker.

Po prieskumoch naznačujúcich brexit padol za posledné štyri dni európsky akciový index FTSE 100 o päť percent. Okrem rizika brexitu torpéduje burzy aj hrozba spomaľujúceho ekonomického rastu Číny. „Čínske fixné investície rástli po prvýkrát od roku 2000 o menej ako 10 percent a súkromné investície sú vôbec najnižšie za celú existenciu štatistiky a nerástli ani o 4 percentá. Trhy sa boja, že Čína tento rok porastie podstatne pomalšie, ako sa čakalo,“ povedal Vladimír Pikora, hlavný ekonóm Next Finance.

Zo súčasnej neistej situácie preferujú hlavne dlhopisy bezpečných krajín. Výnosy desaťročných nemeckých dlhopisov sa včera na trhoch po prvý raz v histórii obchodovali s výnosom mínus 0,0019 percenta. Nemci za 10 rokov vrátia menej, ako si požičajú, investori majú zase istotu, že o peniaze v neistých časoch neprídu. Naopak, investori si viac peňazí pýtajú od rizikových krajín.

Úročenie talianskych dlhopisov za posledné štyri dni stúplo z 1,27 na 1,42 percenta, aj keď sú ďaleko od kritickej 7-percentnej úrovne v roku 2011 v čase eskalujúcej gréckej krízy Slovensko pre úzke napojenie na nemeckú ekonomiku patrí k štátom ťažiacim zo súčasnej situácie a ceny 10-ročných slovenských dlhopisov sa včera na trhoch napriek miernemu rastu stále obchodovali za historicky najnižšie úroky vo výške 0,33 percenta.

Od začiatku roka 2016 na finančných trhoch najlepšie zarobili ľudia investujúci peniaze do rastu cien komodít. „V rámci klasických aktív sa dalo od začiatku roka najviac zarobiť na rope. Tá si pripísala 36 percent, nasleduje ju zlato s 20 percentami. Dobre si vodia i dlhopisy. Na nemeckom desaťročnom dlhopise zarobili investori 11 percent a na americkom 7 percent. Nemecký dlhopis pritom nesie skoro nulový výnos, no i napriek tomu je po ňom hlad,“ priblížil Pikora.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #akcia #burzy #Brexit