ÚRSO znižuje výkupné ceny zelenej elektriny

Od nového roka bude o niečo nevýhodnejšie investovať do výstavby nových obnoviteľných zdrojov energií (OZE), či do vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET).

16.06.2016 13:24
debata (3)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví totiž plánuje znížiť výkupné ceny elektriny vyrobenej prostredníctvom týchto zelených zdrojov. Regulátor už vypracoval novú vyhlášku pre nové regulačné obdobie, ktoré bude trvať od roku 2017 do 2021. "Potreba vypracovania vyhlášky vyplynula z dôvodu prijatia novej Regulačnej politiky. V návrhu vyhlášky sú zohľadnené poznatky a skúsenosti získané z vykonávania cenovej regulácie v elektroenergetike počas predchádzajúceho regulačného obdobia,“ uviedol regulátor.

Na väčšie či menšie znižovanie výkupných cien elektriny vyrobenej prostredníctvom OZE alebo KVET-u sa musia pripraviť všetci výrobcovia. Bez ohľadu na to, akú komoditu vo svojom zariadení na výrobu zelenej elektriny používajú. Znížením výkupných cien elektriny vyrobenej zo spomínaných zdrojov sa môže do budúcnosti vytvoriť priestor aj na zníženie koncových cien elektriny pre spotrebiteľov, keďže tí platia v koncových cenách za elektrinu aj podporu pre zelenú energiu.

Podľa novej vyhlášky sa významne znížia výkupné ceny elektriny vyrobenej z vodnej energie. Investori, ktorí plánujú uviesť do prevádzky vodný zdroj s inštalovaným výkonom do 100 kilowattov mohli doteraz počítať s výkupnou cenou elektriny na úrovni zhruba 111 eur za megawatthodinou. Po novom to bude už len necelých 90 eur. Elektrina vyrobená vo vodnej elektrárni s výkonom od jedného do piatich megawattov bude od nového roka podporená sumou 73 eur, doteraz to pritom bolo necelých 100 eur.

S miernymi zmenami vo výkupných cenách zelenej elektriny musia počítať aj investori, ktorí ju chcú vyrábať zo slnečnej energie s celkovým inštalovaným výkonom zariadenia do 30 kilowattov, ktoré sú umiestnené na strešnej konštrukcii alebo na obvodom plášti jednej budovy. Elektrina vyrobená v takejto slnečnej elektrárni bude po novom podporená sumou 85 eur, pričom v súčasnosti je to na úrovni zhruba 89 eur za megawatthodinu. Na zníženie výkupných cien elektriny sa musia pripraviť aj investori, ktorým by sa podarilo na Slovensku postaviť veternú či geotermálnu elektráreň. Pri veternej elektrárni sa znižuje výkupná cena zo 62 eur na 44 eur za megawatthodinu a pri geotermálnej zo 155 eur na 109 eur.

Podobne na tom budú aj energetické zdroje vyrábajúce elektrinu prostredníctvom spaľovania cielenej pestovanej biomasy či obilnej slamy alebo biokvapaliny. Pri týchto zdrojoch by sa mala podľa navrhovanej vyhlášky znížiť výkupná cena elektriny zo súčasných 107 až 92 eur na 92 až 70 eur za megawatthodinu. Nová vyhláška sa dotkne aj výroby elektriny zo skládkového plynu alebo plynu z čističiek odpadových vôd, kde cena klesne zo 70 eur na 58 eur za megawatthodinu.

Zmeny v cenovej regulácii sa dotknú aj výrobcov energií prostredníctvom KVET-u. Investori, ktorí postavia vysokoúčinný kombinovaný zdroj so spaľovacou turbínou s kombinovaným cyklom od nového roka dostanú za megawatthodinu vyrobenej elektriny 66 eur, pričom v súčasnosti to je necelých 75 eur. Ak bude mať KVET spaľovací motor s palivom na zemný plyn klesne výkupná cena elektriny z približne 83 eur na 75 eur za megawatthodinu. Elektrina z katalyticky spracovaného odpadu bude po novom podporená sumou niečo vyše 85 eur. Podpora takto vyrobenej elektriny tak klesne o necelých 15 eur za megawatthodinu. Nová vyhláška regulačného úradu zrejme nepoteší ani hutnícke firmy, ktoré dostanú za elektrinu vyrobenú vďaka spaľovania energeticky využiteľných plynov vznikajúcich pri hutníckej výrobe ocele niečo viac ako 65 eur za megawatthodinu, pričom v súčasnosti je to 80 eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #OZE #zelené energie