Dijsselbloem: Brexit by neznamenal zmenu prístupu v eurozóne

Krajiny platiace eurom nebudú musieť v reakcii na prípadný odchod Británie z Európskej únie nejakým zásadným spôsobom meniť svoj prístup vo fiškálnej oblasti či k otázkam finančnej stability.

16.06.2016 19:31
debata (1)

Uviedol to šéf euroskupiny, holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. Podľa jeho fínskeho kolegu Alexandera Stubba by ale brexit budúci týždeň rozhodne znamenal výrazné otrasy na trhu.

„Veď už teraz vidíme ako trh reaguje len na prieskumy (verejnej mienky),“ pripomenul Stubb. Fínsko si podľa neho želá zotrvanie Británie v únii, jej odchodom by vraj severská krajina prišla o spojenca, ktorý v EÚ dlhodobo presadzuje kvalitný vnútorný trh a ekonomické reformy.

Tiež írsky minister financií Michael Noonan jednoznačne vyhlásil, že jeho krajina si odchod Británie z EÚ neželá. Pripomenul, že po stáročia Británia a Írsko tvoria informačnú spoločnú zónu voľného pohybu osôb a spoločný pracovný trh. Skomplikovala by sa podľa neho tiež situácia okolo Severného Írska.

„Ekonomicky silné Spojené kráľovstvo pomáha vyvažovať situáciu v Európe,“ zdôraznil Noonan. Pre jeho krajinu je Británia tiež významný obchodný partner a po brexite zrejme oslabená britská libra by dopadla na vzájomnú obchodnú výmenu.

Stubb vo štvrtok v Luxemburgu pred rokovaním ministrov financií eurozóny doplnil, že podľa neho by brexit znamenal nielen hospodárske oslabenie Británie aj zvyšku EÚ, ale aj ich zhoršenú medzinárodnopo­litickej pozíciu.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble už pred niekoľkými dňami varoval, že brexit by mal negatívne dôsledky na hospodárstvo niektorých členských krajín únie. „Moji kolegovia v eurozóne a ja urobíme všetko pre to, aby sme tieto dôsledky obmedzili. Pripravujeme sa na všetky možné scenáre,“ povedal v rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel.

Dijsselbloem z Holandska vo štvrtok poznamenal, že hoci Euroskupina zvažuje rôzne scenáre vývoja, konkrétny „plán B“ neexistuje. „Potrebujeme meniť náš prístup v otázkach finančnej stability a podobne? Nie, sme na tom dobre a sme v oveľa lepšej situácii ako pred niekoľkými rokmi,“ povedal novinárom. Od finančnej krízy sú krajiny eurozóny podľa neho ďaleko lepšie pripravené na to, aby sa dokázali vyrovnať s najrôznejšími otrasmi.

„Ale zároveň to samozrejme starostlivo sledujeme. Ako vždy veríme a dúfame v múdrosť britských občanov,“ uzavrel Dijsselbloem.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #eurozóna #Brexit