Otrasie verdikt súdu cenami elektriny?

Ak nebudú výrobcovia elektriny platiť poplatok za pripojenie do distribučnej sústavy, hrozí zdraženie elektriny pre domácnosti. Ústavný súd SR v Košiciach včera rozhodoval o návrhu opozičných poslancov, aby sa poplatok zrušil.

23.06.2016 14:00
elektrina, elektráreň Foto: ,
Zaistenie stability dodávok elektriny je nákladné. Ak sa náklady prenesú na plecia spotrebiteľov, elektrina zdražie.
debata (12)

Tvrdia, že súd im vyhovel. Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík však oponuje, že má informácie, že súd rozhodol opačne, a preto si úrad chce počkať na písomný verdikt. Ak by sa poplatok zrušil, 1¤000 spoločností, ktoré v rôznych typoch elektrární vyrábajú elektrinu a platia daný poplatok, by ušetrilo.

Distribučné podniky však majú náklady súvisiace s tým, že ak sa napríklad podniková elektráreň zastaví, musí sa pustiť rezervný zdroj, aby sa zaistila stabilita celej sústavy. Za rezerváciu kapacít sa platí. Ide o desiatky miliónov eur ročne. Ak tieto náklady nebudú platiť rôzne tepelné, slnečné či podnikové elektrárne, rozložia sa do vyšších cien pre všetkých.

S návrhom dodatočne zdaniť vlastníkov najmä slnečných elektrární prišiel ÚRSO v roku 2014. Zavedením poplatku za pripojenie do distribučnej siete pre výrobcov elektriny chcel regulátor odbremeniť domácnosti, ktoré sa už dnes skladajú na dotácie obnoviteľných zdrojov v cenách elektriny. Úrad preto zaviedol pre výrobcov elektriny takzvaný G-komponent, ktorý mal čiastočne pokryť náklady na údržbu a prevádzku elektrických vedení. V prípade zdrojov, ktoré sú pripojené do distribučnej sústavy, sa platí suma vo výške 30 percent z ceny rezervovanej kapacity v sieti. Tento poplatok sa týkal všetkých elektrární bez ohľadu na to, či s elektrinou ďalej obchodovali, alebo nie.

„Ústavný súd rozhodol o tom, že ten, kto nemá uzatvorenú zmluvu o prístupe do distribučnej sústavy, nemá prečo platiť tento poplatok. Znamená to, že za pripojenie do distribučnej sústavy majú platiť len výrobcovia, ktorí ju využívajú na obchodovanie alebo majú zmluvný vzťah s distribučnou spoločnosťou,“ uviedla Veronika Galeková, riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE.

„Úrad si počká na oficiálne doručenie rozhodnutia Ústavného súdu. Dovtedy nebudeme záležitosť komentovať,“ odkázal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Proti G-komponentu namietali najmä Slovenské elektrárne, ktoré vlastnia 2 tepelné, 2 jadrové, 2 fotovoltické a 31 vodných elektrární. Varovali, že budú musieť zavrieť napríklad Tepelnú elektráreň Vojany na východe krajiny. „Slovenské elektrárne budú analyzovať rozhodnutie Ústavného súdu o Vyhláške ÚRSO, ktorá zaviedla diskrimináciu domácich výrobcov elektriny na jednotnom európskom trhu,“ dodala hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová.

G-komponent najvýraznejšie prekážal výrobcom elektriny zo slnečnej energie, ktorí v roku 2010 získali od štátu nárok na štedrú finančnú podporu. Zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie garantuje výrobcom elektriny podporu vo forme doplatku na 15 rokov. Zavedením G-tarify sa nárok na podporu znižoval. "G-komponent bol u nás zavedený transparentne, plne v súlade s platným nariadením Európskej komisie. Slovensko nie je ani zďaleka jediná krajina, kde G-komponent platí. Platia ho všetci výrobcovia pripojení do prenosovej sústavy,“ odpovedal vo svojom stanovisku ÚRSO.

Snaha dotovať malé zelené elektrárne vyplýva z cieľa EÚ vyrábať do roku 2020 najmenej 20 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Zariadenia, ktoré by inak neboli konkurencieschopné, čiastočne podporujú aj domácnosti v účtoch za elektrinu. Svoju položku zhltne takzvaná tarifa za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá je tento rok na úrovni 22,90 eura za megawatthodinu. Okrem vyrobenej elektriny platí zákazník v celkovom účte aj za distribúciu po nízkonapäťových úrovniach, prenos po linkách vysokého napätia, straty v sieťach, poplatok za udržanie frekvencie v sieti či dotácie na obnoviteľné zdroje energie, podporu baníctva a poplatok za likvidáciu vyradených jadrových reaktorov. Odberateľ musí tiež platiť stály mesačný poplatok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #elektrina #ÚRSO