Pokles cien v priemysle sa v máji prehĺbil

Medziročný prepad cien v priemysle na Slovensku pokračoval aj v máji. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa dokonca ešte prehĺbil.

28.06.2016 11:00
debata

Ceny priemyselných výrobcov v úhrne totiž klesli o 5,5 %, kým v apríli boli medziročne nižšie o 5,1 %. V priemere za prvých päť mesiacov tohto roka tak priemyselné ceny na Slovensku v úhrne medziročne klesli o 4,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Pre tuzemský trh ceny priemyselných výrobcov pritom v máji medziročne klesli o 5,7 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,2 %, priemyselnej výroby o 5,1 %, ťažby a dobývania o 4,6 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,3 %. V rámci priemyselnej výroby sa prepadli hlavne ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 27,8 %, chemikálií a chemických produktov o 7,5 % a výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 6,1 %. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v máji oproti aprílu mierne stúpli o 0,2 %.

Exportné priemyselné ceny boli v máji medziročne nižšie o 5,3 %, keď sa znížili ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 20,6 %, priemyselnej výroby o 4,8 % a ťažby a dobývania o 1,4 %. Zvýšili sa ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 5,7 %. V priemyselnej výrobe sa znížili taktiež najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 28,3 %, chemikálií a chemických produktov o 13,2 % a výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 8,7 %. V medzimesačnom porovnaní boli v máji exportné ceny vyššie o 0,2 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel