Draghi: Svetové centrálne banky by mali zosúladiť svoje kroky

Svetové centrálne banky by sa mali snažiť zosúladiť svoje menové opatrenia, aby zabránili "destabilizujúcim vedľajším následkom" plynúcim z rozdielneho tempa hospodárskeho rastu v jednotlivých krajinách a regiónoch.

28.06.2016 14:33
debata (3)

Na výročnej konferencii o centrálnom bankovníctve to v utorok v portugalskej Sintre vyhlásil šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. K dopadom vystúpenia Británie z Európskej únie sa nevyjadril.

Draghi hovoril o negatívnych následkoch rozdielnej menovej politiky, medzi ktoré patria výrazné fluktuácie menových kurzov a silné výchylky v kapitálových tokoch, najmä v rozvíjajúcich sa ekonomikách. „Menová politika nevyhnutne vytvára aj destabilizujúce vedľajšie efekty, zvlášť pri rozdielnom vývoji hospodárskeho cyklu,“ citovala Draghiho agentúra Reuters.

Rozvíjajúce sa trhové ekonomiky zažili v posledných rokoch niekoľko vĺn zosilneného kolísania mien a kapitálových tokov, najmä v súvislosti so sprísňovaním menovej politiky v USA a následným odlivom dolárov z jej trhov. To obnovilo volanie po globálnej koordinácii menovej politiky jednotlivých krajín, čo ale centrálni bankári nepočujú radi, pretože to môže podkopať ich nezávislosť.

Podľa Draghiho nie je zrejme potrebná formálna koordinácia, centrálnym bankám ale môže pomôcť neformálne zosúlaďovanie. Šéf ECB tým myslí „zdieľanú diagnózu základných príčin aktuálnych problémov“ a „zdieľaný záväzok zakladať naše opatrenia na tejto diagnóze“.

Referendum, v ktorom Briti minulý týždeň hlasovali o odchode z EÚ, sa odrazilo aj na programe konferencie v Sintre. Usporiadatelia zrušili stredajšiu panelovú diskusiu šéfov ECB a centrálnych bánk USA a Británie po tom, čo účasť kvôli naliehavej domácej situáciu odriekol guvernér Bank of England Mark Carney a po ňom aj šéfka amerického Fedu Janet Yellenová.

Takzvaný brexit otriasal od piatku svetovými finančnými trhmi a vyvolal otázky ohľadne budúcnosti EÚ. ECB a ďalšie svetové centrálne banky minulý týždeň v piatok uviedli, že sú pripravené poskytnúť finančným trhom dodatočné finančné prostriedky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Mario Draghi