Asociácia nemocníc: Zdravotníctvo potrebuje viac peňazí

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) opätovne upozorňuje na potrebu dofinancovania rezortu zdravotníctva minimálne 95 miliónmi eur.

30.06.2016 10:09
debata (3)

Ako uviedol vo štvrtok v stanovisku riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík, spomínaná suma by išla na pokrytie nákladov súvisiacich so zákonným zvýšením miezd zdravotníckych pracovníkov, nárokov na zvyšovanie miezd lekárov a nárokov spojených so zvyšovaním minimálnej mzdy a jej koeficientov od začiatku tohto roka.

Asociácia sa pritom odvoláva na prísľub ministra zdravotníctva z rokovania Odvetvovej tripartity v rezorte zdravotníctva z 23. mája tohto roka. „Asociácia nemocníc Slovenska upozorňuje, že v zmysle dohôd so zdravotnými poisťovňami by v prípade nedofinancovania rezortu do 30. septembra tohto roka boli zmluvné podmienky pre nemocnice združené asociácii od 1. októbra výrazne nevýhodnejšie, v dôsledku čoho by mohlo dôjsť ku ohrozeniu zamestnanosti a následne k zníženiu kvality a dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ argumentoval Valaštík.

Asociácia nemocníc Slovenska je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením, ktorého členom je 71 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú približne 24 500 zamestnan­cov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice