Štát očakáva v tomto roku viac z daní a odvodov

Daňové príjmy verejnej správy by mali byť v tomto roku vyššie, ako sa predpokladalo. Avizuje to vo svojej aktuálnej júnovej daňovej prognóze Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

30.06.2016 14:37
debata (3)

Odhad daňových a odvodových príjmov na rok 2016 oproti februárovej prognóze totiž analytici ministerstva navýšili o 278 mil. eur. Odôvodňujú to najmä lepším očakávaným výberom korporátnej dane a pokračujúcim pozitívnym vývojom na trhu práce. V ďalších troch rokoch taktiež navýšili prognózu daňových a odvodových príjmov o 224 mil. eur, 128 mil. eur, resp. o 131 mil. eur v roku 2019.

„Prognózu nahor ťahá zlepšená úspešnosť výberu korporátnej dane, dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane z minerálnych olejov. Pozvoľne klesajúci pozitívny vplyv na horizonte prognózy vyplýva z aktualizácie makroekonomického vývoja a zapracovania troch legislatívnych priorít vlády,“ píše sa v komentári k júnovej daňovej prognóze rezortu financií. Za hlavné riziko tejto prognózy sa pritom považuje zhoršenie makroekonomického vývoja vyplývajúce z brexitu. Ministerstvo ešte dopad vystúpenia Británie z Európskej únie komplexne vyčíslený nemá. Štátny tajomník rezortu Radko Kuruc tvrdí, že sa na týchto výpočtoch pracuje. "Čo sa týka brexitu, pracujeme na aktualizácii prognózy. Máme predbežne vyčíslené nejaké dáta a v priebehu niekoľkých dní ich zverejníme,“ povedal vo štvrtok novinárom.

Najnovšie čísla ohľadom očakávaných daňových príjmov tak už počítajú aj zo zapracovaním programových priorít novej vlády, ako sú zníženie korporátnej dane z 22 % na 21 % a zrušenie daňovej licencie. Zároveň je zohľadnené aj predĺženie osobitného odvodu v regulovaných odvetviach.

Zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb o jeden percentuálny bod pritom podľa prognózy prinesie v budúcom roku na akruálnom princípe výpadok 132 mil. eur. V ďalších rokoch sa bude postupne zvyšovať na 141 mil. eur a 153 mil. eur. Zrušenie daňovej licencie za začne v rozpočte prejavovať v roku 2018 výpadkom 72 mil. eur a v roku 2019 mínusom 69 mil. eur. Naopak, vplyv predĺženia osobitného odvodu regulovaným subjektom zvýši príjmy podľa metodiky ESA 2010 v budúcom roku o 77 mil. eur, v roku 2018 o 80 mil. eur a v roku 2019 o 83 mil. eur.

Kde by očakávané daňové a odvodové nadpríjmy mohli skončiť, je však nateraz otázne. O rozpočte na budúci rok sa ešte len rokuje, v tomto roku sa podľa Kuruca uvidí, ako dopadnú rozpočtové výdavky. Pritom v posledných týždňoch rezort financií a vláda čelili kritike od člena rozpočtovej rady Ľudovíta Ódora, že hoci sú príjmy v posledných rokoch pravidelne lepšie, ako sa pôvodne očakávalo, na konečnom deficite to nevidno. Dokonca sa vláde nedarí udržať ani pôvodne rozpočtované schodky. „Uvidíme, aký bude vývoj výdavkov, na základe toho sa potom rozhodneme,“ odpovedal Kuruc na otázku, či by sa o tieto nadpríjmy mohol znížiť deficit.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody