Brazília vytriezvela. Ťažko skúšanú ekonomiku dusí aj olympiáda

V roku 2009, keď Rio de Janeiro získalo právo hostiť letné olympijské hry 2016, a porazilo pritom finalistov Madrid, Tokio a Chicago - sa Brazília viezla na vysokej vlne. Aj keď neunikla následkom finančnej krízy roku 2008, utrpela relatívne nižšie ekonomické škody a vrátila sa späť rýchlejšie ako iné krajiny vrátane Spojených štátov, napísal denník The New York Times.

04.07.2016 10:00
Olympiáda, protest Foto: ,
Olympiádu v Riu de Janeiro neobchádzajú ani protesty. Som pouličný predajca a moja rodina hladuje, znie jeden z transparentov na proteste v druhej polovici marca.
debata (3)

S kvitnúcou ekonomikou sa federálna vláda cítila natoľko na koni, že jej populárny prezident Luiz Inácio Lula da Silva spustil množstvo nákladných sociálnych programov, ktoré pomohli posunúť milióny chudobných Brazílčanov k lepšiemu životu. A časopis The Economist predpovedal, že Brazília sa čoskoro stane štvrtou najväčšou ekonomikou sveta, keď preskočí Britániu a Francúzsko.

„Nikdy som v Brazílii necítil viac hrdosti,“ povedal po oznámení víťaznej olympijskej kandidatúry Ria Lula, ako prezidentovi v krajine všetci hovoria. „Teraz svetu ukážeme, že dokážeme byť ohromnou krajinou.“ Nebol pritom sám. Na pláži Copacabana v Riu vypukla veľká párty.

Olympijské hry sa začínajú o mesiac, ale teraz už nikto neoslavuje. Ekonomické, sociálne i politické podmienky, ktorým Brazília a Rio čelí, sa dramaticky zmenili. Obrí korupčný škandál, ktorý sa začal v súvislosti s ropnou spoločnosťou Petrobras, vyústil v odhalenie a vyšetrovanie desiatok, ak nie stoviek vysoko postavených politikov a členov podnikateľskej e­lity.

Lulom osobne vybraná následníčka v úrade prezidenta Dilma Rousseffová čelí procesu impeachmentu za to, že kryla diery vo vládnom rozpočte spôsobom, ktorý je pokladaný za ilegálny. A predmetom vyšetrovania je aj samotný Lula.

Ekonomika krajiny zažila prudký zostup dole – len za minulý rok klesol brazílsky HDP o 3,8 percenta. Štát Rio de Janeiro aj jeho rovnomenná metropola sú na mizine – a ani federálna vláda na tom nie je najlepšie. Učiteľom a policajtom sa oneskorujú výplaty. Toľko ospevované sociálne programy boli zoškrtané. Stúpa inflácia a tiež zločinnosť, okrem iného preto, že škrty dopadli aj na rozpočet bezpečnostných síl.

A zabudnúť nemožno ani na vírus zika, ktorý Brazíliu ťažko postihol. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) skĺzla brazílska ekonomika na deviate miesto na svete – nielen za Britániu a Francúzsko, ale aj za Indiu a Taliansko.

Sú za tieto problémy zodpovedné olympijské hry? Pochopiteľne nie. Ale zosilnili ich. A zatiaľ čo v roku 2009 symbolizovalo víťazstvo v súboji o usporiadanie olympijských hier potvrdenie nového miesta Brazílie na svetovej scéne, odvtedy sa olympiáda zmenila na niečo iné. „Ide o namyslenosť, ktorá sa tu objavila počas rokov rozmachu za Lulovej vlády,“ hovorí Alex Cuadros, autor knihy Brazillionaires (Brazilionári), ktorá vyjde tento mesiac.

V apríli vysoký štátny činiteľ Leonardo Espindola verejne priznal, že brazílske problémy môžu ovplyvniť olympiádu a poškodiť obraz krajiny. „Blížime sa k spoločenskému kolapsu nášho štátu,“ povedal.

Mestá, ktoré organizujú olympiádu, len zriedka – ak vôbec niekedy – pokryjú z výnosov hier náklady na ne. V prípade Rio de Janeira sa výnosy nebudú nákladom ani len blížiť.

Brazília pôvodne stanovila rozpočet 14 miliárd dolárov na potrebnú infraštruktúru – štadióny, vylepšenie dopravy, olympijskú dedinu a podobne, a tiež samozrejme na bezpečnosť a ďalšie logistické potreby. Teraz je táto suma odhadovaná na 20 miliárd dolárov. Ale Rio s najväčšou pravdepodobnosťou môže počítať s príjmom len zhruba 4,5 miliardy dolárov, uvádza športový ekonóm Andrew Zimbalist.

Pri kandidatúre na usporiadanie olympiády mestá zvyčajne namiesto priamymi ziskami argumentujú tým, že olympiáda sa prenáša do televízií po celom svete, čo mestu poskytne publicitu ako nič iné. Španielska Barcelona a austrálske Sydney sú skvelým príkladom miest, ktoré sa po zorganizovaní letnej olympiády v rokoch 1992, respektíve 2000 stali oveľa vyhľadávanejšími turistickými destináciami.

Druhým argumentom je vylepšenie infraštruktúry a ďalších vecí potrebných pre hry. V rámci kandidatúry tak brazílski činitelia sľúbili, že vyčistia špinavú zátoku Guanabara v centrálnej časti Ria, kde sa budú konať jachtárske súťaže. Áno, budú sa stavať štadióny, ale aj infraštruktúra, ktorá zmierni chronické dopravné zápchy v Riu.

Teraz sa zdá, že vzhľadom na negatívnu publicitu sprevádzajúcu prípravu hier v Riu je nádej na zvýšenie turistického ruchu pochybná. A širokej publicity sa dočkala aj skutočnosť, že zátoka zostáva znečistená – vláda sa v podstate vzdala plánov na jej kultiváciu, pretože nemá peniaze.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #BRICS