Moscovici: Znížiť firmám v Británii dane nie je dobrý nápad

Plán britského ministra financií George Osborna znížiť firmám v Británii daň z príjmu na menej ako 15 percent nie je dobrý nápad. Povedal to v utorok eurokomisár pre hospodárske a finančné otázky, dane a clá Pierre Moscovici.

05.07.2016 09:55
debata (6)

Osborne počas víkendu povedal, že znížením dane z príjmu právnických osôb chce zabrániť odchodu investorov z Británie po júnovom referende, v ktorom sa voliči rozhodli pre vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie.

„Nesmie medzi nami existovať vyhrotená fiškálna konkurencia alebo fiškálny dumping,“ povedal Moscovici francúzskej rozhlasovej stanici Radio Classique. Osbornov návrh „znamená pre britské ministerstvo financií tiež absolútne výraznú stratu príjmov v čase, keď má Británia už tak príliš vysoké deficity“, dodal.

Firmy v Británii teraz platia daň 20 percent. Osborne už v marci hovoril o znížení firemných daní na 17 percent, v nedeľňajšom rozhovore v ekonomickom denníku Financial Times sa ale vyslovil pre ešte razantnejší daňovú úľavu. Malo by to podľa neho vyvážiť šok z takzvaného brexitu a dáť investorom dôvod, aby zvážili zotrvanie na britských ostrovoch.

K termínu zníženie dane sa Osborne nevyjadril. Ak by zámer uskutočnil, mala by Británia najnižšiu sadzbu firemnej dane zo všetkých veľkých svetových ekonomík. V najvyspelejších ekonomikách sveta je priemerná sadzba tejto dane 25 percent.

„V tejto chvíli mi to nepripadá ako dobrý plán a myslím si, že to nebude George Osborne, kto k nemu prikročí,“ citovala Moscoviciho ​​agentúra Reuters.

Britský premiér David Cameron po víťazstve brexitu oznámil rezignáciu. Novú vládu a premiéra by Británia mala mať do septembra.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Pierre Moscovici #Brexit