ECB predstavila novú päťdesiateurovku

Európska centrálna banka v utorok predstavila novú bankovku v hodnote 50 eur, ktorá má viac bezpečnostných prvkov, aby ju bolo ťažšie sfalšovať. Do obehu má byť nová bankovka uvedená 4. apríla 2017.

05.07.2016 17:00
debata

Je to už štvrtá bankovka z novej série nazvanej Europa. V minulých rokoch boli do obehu uvedené nové bankovky v hodnote päť, desať a 20 eur. Bankovka v hodnote 50 eur je podľa ECB najpoužívanejšou bankovkou. Predstavuje 45 percent všetkých eurobankoviek v obehu a týchto bankoviek je v obehu viac ako bankoviek v hodnote päť, desať a 20 eur dohromady. Bankovky v hodnote 20 a 50 eur sa tiež najviac falšujú.

zväčšiť Päťdesiateurová bankovka zo série Europa Foto: ECB
50 eur, päťdesiatka, ECB Päťdesiateurová bankovka zo série Europa

Rovnako ako u predchádzajúcich nových bankoviek je na holograme a vodoznaku novej bankovky podobizeň bájnej gréckej princeznej Európy, ktorú podľa mýtov uniesol vládca bohov Zeus v podobe býka a ktorá dala názov celému starému kontinentu a tiež novej sérii bankoviek.

Na prednej strane bankovky je tzv. smaragdovo-zelené číslo, lesklé číslo meniace pri naklonení farbu zo smaragdovo-zelenej na tmavomodrú a vytvárajúce svetelný efekt, ktorý sa pohybuje hore a dole. Na oboch krajoch prednej strany bankovky je nový druh ryhovania.

ECB poskytuje všetky informácie o nových bankovkách na internetových stránkach. Záujemcovia si tu môžu tiež zahrať hru Tetris, ktorá postupne ukazuje bezpečnostné prvky novej bankovky.

Eurobankovky majú sedem nominálnych hodnôt – päť, desať, 20, 50, 100, 200 a 500 eur. Sú zákonným platidlom v 19 krajinách eurozóny a zobrazujú architektonické slohy z rôznych epoch európskej histórie. Bankovka v hodnote 50 eur zobrazuje renesanciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro